Oekraïense landbouwraad roept EU op exportverboden op te heffen

De Oekraïense landbouwraad Ukrainian Agrarian Council (UAC) doet een beroep op de Europese Unie (EU) om het vrije verkeer van Oekraïens voedsel niet te beperken. Dat doet ze omdat de verboden die door sommige EU-landen zijn opgelegd de wereldwijde voedselzekerheid bedreigen en in strijd zijn met veel internationale verdragen.

Oekra%C3%AFense+landbouwraad+roept+EU+op+exportverboden+op+te+heffen
© ANP

De solidariteitsroute moet volgens de UAC werken aan het voorkomen van voedseltekorten in Afrika en Azië en daarmee een nieuwe migratiegolf naar Europa. 'Als deze exportroutes niet volledig functioneren, zullen niet alleen de wereldwijde ketens verder worden verstoord, maar lijden zowel Oekraïense als buitenlandse producten financieel verlies', beargumenteert de organisatie die circa 1.100 grote en middelgrote boerenbedrijven vertegenwoordigt in Oekraïne.


UAC meldt dat de markten in het oosten van de EU nooit cruciaal zijn geweest voor graan of andere landbouwproducten, gezien de hoge landbouwproductie in deze landen. De solidariteitsroutes zijn op initiatief van de EU ingesteld na de Russische invasie van Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de zeetransport.


Voordelige samenwerking

'We snappen dat tijdens de oorlog het exportvolume naar EU-buurlanden is toegenomen. Maar het overgrote deel van de producten gaat door naar andere landen. Tegelijkertijd zijn de consistentie en voorspelbaarheid van het handelsbeleid van essentieel belang, omdat Oekraïne vóór de grootschalige invasie een voordelige samenwerking met de EU-landen realiseerde. Een algeheel importverbod schaadt eerder opgebouwde relaties, contracten en leveringen van bepaalde landbouwproducten', vindt UAC.


Verder doen Oekraïense boeren een beroep op de vertegenwoordigers van de Europese Commissie. Ze willen dat het makkelijker wordt om de strikte handelsbeperkingen tussen oostelijke EU-landen en Oekraïne op te heffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer