Polen en Oekraïne sluiten deal over doorvoer graan

Polen en Oekraïne hebben een deal gesloten over de doorvoer van Oekraïens graan. Polen verbood afgelopen weekend nog de graanimport uit Oekraïne om op die manier eigen boeren te beschermen.

Polen+en+Oekra%C3%AFne+sluiten+deal+over+doorvoer+graan
© Burt Sytsma Photography

De Poolse landbouwminister Robert Telus meldt dat er nu een systeem komt dat ervoor zorgt dat het graan door Polen kan worden vervoerd, maar niet op de binnenlandse markt terechtkomt. 'Deze transporten worden gemonitord en verzegeld. We hebben een mechanisme opgezet waarbij zelfs niet 1 ton graan in Polen blijft', zei hij na gesprekken met Oekraïense regeringsfunctionarissen in Warschau.

Volgens Waldemar Buda, ontwikkelingsminister van Polen, treedt de deal vanaf vrijdag in werking. Wel blijft volgens hem een importverbod voor Oekraïense levensmiddelen voor verkoop in Polen in stand. Naast graan staat onder meer honing uit Oekraïne op de lijst met verboden producten.


Prijzen onder druk

Oekraïne kan veel minder graan dan normaal via havens aan de Zwarte Zee vervoeren en daardoor komt er meer over land binnen in landen in Centraal-Europa. Hierdoor staan de prijzen daar onder druk en daarom gingen Poolse boeren in protest.


In Hongarije en Slowakije geldt ook een importverbod voor Oekraïens graan. Roemenië en Bulgarije overwegen hetzelfde. De Europese Commissie hekelde de invoerverboden voor Oekraïens graan en andere landbouwproducten die Polen, Hongarije en Slowakije hebben ingesteld. Volgens Brussel zijn die onacceptabel omdat handelsbeleid iets is waarover alleen de Europese Commissie mag beslissen. 'Lidstaten kunnen daar niet zelfstandig beslissingen over nemen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer