Nederlandse steun voor ontmijnen landbouwgrond in Oekraïne

Nederland heeft 10 miljoen euro ter beschikking gesteld voor het ontmijnen van landbouwgronden in Oekraïne. Ook is nog eens 10 miljoen euro uitgetrokken voor de aanschaf van zaden en landbouwwerktuigen als onderdeel van een totaalhulppakket van 180 miljoen euro. Dat is bekendgemaakt in een vergadering van de Oekraïense Landbouwcommissie.

Nederlandse+steun+voor+ontmijnen+landbouwgrond+in+Oekra%C3%AFne
© ANP

Voorzitter Oleksandr Haidu van de parlementaire commissie over landbouw- en landbeleid benadrukte dat de hulp van Nederland bij het opruimen van mijnen van groot belang is voor boeren in vooral de zuidelijke en oostelijke regio's van Oekraïne. Cyprus heeft technische hulp aangeboden bij het ruimen van de mijnen.

Behalve voor het ontmijnen pleit Haidu ook voor financiële steun voor modernisering van irrigatie- en drainagesystemen. Daarnaast heeft Oekraïne nieuwe logistieke transportroutes nodig voor de export van landbouwproducten. De ontwikkeling van de landbouwsector in Oekraïne is belangrijk voor de de economische stabiliteit van het land, stelt de Oekraïense landbouwcommissie.


Mijnen zijn een groot probleem voor boeren in het oosten en zuiden van Oekraïne. In gebieden die zijn heroverd op de Russen zijn al meerdere dodelijke ongelukken gebeurd, doordat boeren met hun machines op mijnen rijden of doordat het misgaat bij het opruimen van mijnen. Soms gaan boeren, die door de strijd al meerdere oogstseizoenen moesten missen, zelf aan de slag met het ontmijnen van hun grond. Daarbij maken ze gebruik van eenvoudige metaaldetectoren met alle gevaren van dien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer