Inspectie op Oekraïense graanschepen hervat, graandeal blijft overeind

De inspectie in Turkije van vrachtschepen die van en naar Oekraïense havens varen is weer hervat, melden de Oekraïense regering en de Verenigde Naties. Het werk kwam maandag stil te liggen.

Inspectie+op+Oekra%C3%AFense+graanschepen+hervat%2C+graandeal+blijft+overeind
© Fotografie Twan Wiermans

De Oekraïners uitten eerder grote zorgen over dat het stoppen van de inspecties ook het einde van de graandeal betekent.

Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties bereikten in juli een overeenkomst waardoor Oekraïne graan kan blijven exporteren via de Zwarte Zee, ondanks de oorlog met Rusland. De controle van de schepen wordt aangestuurd door een coördinatiecentrum in Istanbul.


Vorige week lag de inspectie ook al een keer stil, vanwege onenigheid tussen de controleurs uit de verschillende landen. Volgens Oekraïne hebben de Russen sinds 10 april de registraties van schepen die door Oekraïense havens worden ingediend stopgezet. Ook zouden maandag weer inspecties zijn geblokkeerd.

De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Bridget Brink, lichtte maandag op Twitter toe dat circa vijftig schepen bij de zeestraat de Bosporus wachtten op goedkeuring om naar Oekraïense havens te gaan om graan te laden.


Kritiek op deal

Het graanakkoord wordt elke vier maanden automatisch verlengd, tenzij een van de partijen bezwaar maakt. Het Kremlin heeft al maanden kritiek op de uitvoering van de deal omdat beloftes aan Rusland over de vereenvoudiging van het Russische handelsverkeer niet zouden worden nagekomen.

Rusland heeft problemen met transport, betaling en verzekering van exportgoederen door westerse sancties. Bovendien beschuldigt Rusland Oekraïne ervan zelf de uitvoering van het akkoord te dwarsbomen. Oekraïners zouden steekpenningen van scheepseigenaren voor de registratie van een schip verlangen en de procedures hinderen om een slaatje uit de graandeal te slaan.

Oekraïne heeft inmiddels ook problemen met de export van graan over land. De buurlanden Hongarije, Polen en Slowakije willen geen Oekraïens graan meer omdat dit de eigen akkerbouw bedreigt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer