Oekraïense landbouwproducten weer op weg naar Nederland

Vrachtwagens met Oekraïense voedselproducten, waaronder mais en eieren, kunnen via Polen weer naar Nederland rijden, na een onderbreking van bijna een week.

Oekra%C3%AFense+landbouwproducten+weer+op+weg+naar+Nederland
© Dirk Hol

Het eerste konvooi van vijf trucks met landbouwproducten is op weg volgens de Poolse douane. Nieuwe afspraken maken een einde aan een Pools verbod dat op 15 april plotseling werd ingevoerd, waardoor veel bedrijven met goederen in Oekraïne bij de grens strandden. Behalve Polen kwamen ook andere Midden-Europese landen met importverboden uit Oekraïne door een overvloed aan Oekraïense landbouwimporten die de prijzen voor lokale producenten hebben gedrukt.

Polen, het eerste land dat in actie kwam, ging nog verder door ook de doorvoer van dergelijke goederen te verbieden. Maar dinsdag werd een akkoord bereikt met Oekraïne om de doorvoer te hervatten met verzegelde containers die in konvooien reizen.


Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije blijven met de Europese Commissie in onderhandeling over een oplossing voor de kwestie. Ze zijn niet tevreden met de maatregelen die Europa voorstelt. Ze willen niet alleen bescherming tegen goedkoop Oekraïens graan, maar ook bijvoorbeeld vlees en zuivel.


100 miljoen euro

De Europese Commissie stelt voor tot eind juni alleen nog tarwe, mais, zonnebloempitten en koolzaad uit Oekraïne toe te laten die bestemd zijn voor andere EU-landen of landen daarbuiten. Bovendien wil zij nog eens 100 miljoen euro uittrekken om de schade te vergoeden van gedupeerde boeren in de vijf 'grenslanden'. Vorige maand is daarvoor al ruim 56 miljoen euro vrijgemaakt. In ruil moeten de vijf Oost-Europese landen hun nationale maatregelen intrekken.

Brusselse diplomaten maken zich zorgen over de schade die de hoogopgelopen kwestie toebrengt aan de steun in Europa voor Oekraïne. Het conflict zou ook eens te meer tonen hoe moeilijk het wordt om Oekraïne op den duur op te nemen in de EU. Bovendien lijkt de druk op de Oost-Europese exportroute voor Oekraïne de komende tijd alleen nog maar groter te worden. Rusland maakt aanstalten om het vervoer over de Zwarte Zee weer verder af te knijpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer