'Kan stikstofbeleid nog gekker?'

Telkens als je denkt dat het Nederlandse stikstofbeleid niet nog meer uit de bocht kan vliegen, blijkt dat toch het geval. Het kan blijkbaar nog steeds gekker.

%27Kan+stikstofbeleid+nog+gekker%3F%27
© Dirk Hol

De provincies stellen nu natuurdoelanalyses op naar de staat van de natuur. De Ecologische Autoriteit beoordeelt deze analyses. Wat blijkt: als binnen een natuurgebied de actuele trend van één doelsoort – plant of dier – of één habitattype onbekend is, kleurt het hele gebied donkerrood en oordeelt de provincie dat het gebied in een slechte staat verkeert.

Provincie Noord-Brabant heeft haar eerste natuurdoelanalyses afgerond. LTO heeft de onderliggende data geanalyseerd. Van meer dan 50 procent van alle soorten en habitats blijkt geen recente informatie voorhanden te zijn. Je zou verwachten dat de provincie per kerende post een persbericht publiceert: dat het onacceptabel is dat ze tientallen miljoenen euro's in natuurbeheer investeert en we niet eens weten hoe die natuur zich ontwikkelt.

Maar het tegenovergestelde is het geval. De provincie publiceerde per kerende post een persbericht met de mededeling dat de Brabantse natuur er dramatisch slecht voor staat en dat alle vergunningverlening per direct wordt stopgezet.

Wie kan er nu nog verbaasd over zijn dat dit stikstofbeleid op geen enkel maatschappelijk begrip meer kan rekenen?

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Ook andere provincies leveren nu hun natuurdoelanalyses op. Zij zullen deze resultaten ook, linksom of rechtsom, omzetten in provinciaal beleid. In de praktijk blijkt dit alweer neer te komen op een nieuwe stap in een beleidswereld waarin de papieren werkelijkheid belangrijker wordt gevonden dan wat er feitelijk in het veld gebeurt. Wie kan er nu nog verbaasd over zijn dat dit stikstofbeleid op geen enkel maatschappelijk begrip meer kan rekenen?

LTO heeft minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en de Ecologische Autoriteit opgeroepen om deze werkwijze zo snel mogelijk aan te passen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer