Start campagne voor meer aandacht dierenwelzijn in stikstofdiscussie

In de stikstofdiscussie is te weinig aandacht voor dierenwelzijn. Om daar verandering in aan te brengen, starten de Dierenbescherming, Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten en Caring Farmers een campagne.

Start+campagne+voor+meer+aandacht+dierenwelzijn+in+stikstofdiscussie
© Huisman Media

Onder de noemer 'Ook onze transitie' willen deze organisaties hun stem laten doorklinken in de gebiedsprocessen. Ze vinden dat de huidige kaders snel aangepast moeten worden, zodat dierenwelzijn een volwaardig aandachtspunt wordt en zo hand in hand gaat met het bepalen van natuur- en milieudoelstellingen.

Vandaag overhandigen de initiatiefnemers een manifest aan stikstofminister Christianne van der Wal met daarin een aantal concrete oplossingsrichtingen. De kaders van Van der Wal zijn volgens de organisaties op zich duidelijk waar het gaat om de te realiseren stikstofdoelstellingen, maar blijven vaag en vrijblijvend in de uitwerking op het gebied van andere doelen, zoals dierenwelzijn. De vrees bestaat dat de plannen niet passen bij de plannen voor een dierwaardige veehouderij, waarover momenteel ook gesprekken lopen.


De organisaties achter 'Ook Onze Transitie' vrezen scenario’s die onomkeerbaar zijn. 'Schijnoplossingen die acceptabel lijken, maar het milieu, de natuur, de dieren en uiteindelijk ook de mens niet verder helpen en wel veel geld en tijd gaan kosten. Idee achter de campagne is om oplossingen integraal te laten zijn. Zodat je voorkomt dat een technische oplossing als een luchtwasser of nieuw vloersysteem om stikstof te reduceren straks nadelig uitpakt voor dieren. Of dat geld wordt besteed aan oplossingen die in de praktijk de emissies onvoldoende blijken te verminderen.'


Alle belangen

Volgens de organisaties houden hun oplossingsrichtingen rekening met alle belangen, ook die van de boeren. 'Zij hebben een goed inkomen nodig om te kunnen investeren in natuur, milieu en dierenwelzijn.' Volgens de samenwerkende organisaties moet de veehouderij straks dierwaardig zijn en altijd passen binnen de milieugrenzen.

Het betekent bijvoorbeeld dat koeien veel weidegang krijgen en in de stal een zandbodem hebben waardoor urine en mest gescheiden kunnen blijven, zoals in een Vrijlevenstal. Soms zal er een spanningsveld ontstaan tussen dierenwelzijn en milieu.

Als dieren met een uitloop naar buiten zorgen voor meer ammoniakemissie in een gebied met een beperkte draagkracht, moet niet worden ingeleverd op dierenwelzijn of natuur, maar aan andere knoppen worden gedraaid. Bijvoorbeeld via minder dieren in het gebied of door betrouwbare, diervriendelijke technieken te gebruiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer