COV verbaasd over handhavingsverzoek Wakker Dier

Woordvoerder Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is verbaasd over het handhavingsverzoek van Wakker Dier, die stelt dat varkens in de slachterij niet mogen worden gemengd. Het geldt niet voor deze sector en er spelen volgens hem amper welzijnsproblemen door agressie.

COV+verbaasd+over+handhavingsverzoek+Wakker+Dier
© Twan Wiermans

Op basis van een handhavingsverzoek gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handhaven op het mengen van varkens op slachterijen. Door het mengen zou de sociale rangorde worden verstoord, waardoor varkens met elkaar gaan vechten. Er geldt een overgangstermijn tot augustus 2024, zodat slachthuizen hun stallen kunnen aanpassen.

Van de Riet: 'Het niet mogen mengen van varkens geldt juist niet voor de slachterijen. Daar gelden andere regels. Zo mogen de varkens zich niet kunnen bezeren, denk aan scherpe hoeken.' Hij weet dat dit in andere schakels in de keten wel speelt.


Ook Jaap de Wit van slagerij Westfort herkent zich niet in dit handhavingsverzoek: 'Het lijkt erop dat regels die bestemd zijn voor de houderij worden toegepast op transport en slachterij. Ik vraag me ook af wat dit gaat doen met het transport en de export van biggen en varkens. Wat blijft mogelijk en hoe?'


Zelden agressie

Van de Riet vindt het vreemd dat juist slachterijen op het mengen worden aangesproken: 'Agressie komt hoogstzelden voor. We proberen de varkens is die laatste uren zo rustig mogelijk te houden, bijvoorbeeld door ze te douchen. En mocht een varken agressief gedrag vertonen, dan halen we die direct uit de groep. Daarbij is er ook continu toezicht op de varkens. Mocht er iets niet goed zijn, dan wordt dit direct gemeld.'

Wakker Dier gaat ook onderzoeken hoe naleving van de wet kan worden afgedwongen bij varkensbedrijven, veetransporten en verzamelcentra.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer