Nederlandse varkenssector wil stapsgewijs naar varkens met krulstaart

Met de slogan 'Verdien die krul' start de Coalitie Vitale Varkenshouderij een sectorcampagne. Stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens met een krulstaart in 2030 is de ambitie van de Nederlandse varkenshouderij.

Nederlandse+varkenssector+wil+stapsgewijs+naar+varkens+met+krulstaart
© Twan Wiermans

De Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) heeft drie mogelijke routes uitgewerkt naar verantwoord varkens houden met intacte staarten. Een krul is hét teken van deskundigheid van de varkenshouder. Langere staarten vergen vakmanschap waarbij een goede voorbereiding en een stapsgewijze aanpak essentieel zijn.

De eerste route is werken aan een groeiend aantal tomen met krulstaarten. De tweede route is stapsgewijs staarten langer laten. De derde route is een toenemend aantal gelten met krulstaarten.


Routekaarten

Alle varkenshouders ontvangen half april routekaarten krulstaart per post. Erfbetreders zijn ook geïnformeerd, zodat ze samen met de varkenshouders op hun bedrijven succesvol kunnen werken aan varkensstaarten met een krulstaart. De routekaarten kunnen daarbij helpen. Samenwerking tussen de varkenshouder, het personeel en hun adviseurs zijn bepalend voor de route en het succes.

Varkenshouders en erfbetreders die meer over dit onderwerp willen weten, kunnen deelnemen aan een webinar op maandag 24 april van 20 tot 21 uur. Daarna houdt Coviva elke drie maanden een webinar over krulstaarten. Daarin worden de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit de praktijk en uit andere landen gedeeld.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer