NVWA pakt mengen van varkens op slachterijen aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat handhaven op het mengen van varkens op slachterijen. Er geldt een overgangstermijn tot augustus 2024, zodat slachthuizen hun stallen kunnen aanpassen. Binnen het Convenant dierwaardige veehouderij wordt ook gekeken naar het mengen op varkensbedrijven, verzamelcentra en door transporteurs.

NVWA+pakt+mengen+van+varkens+op+slachterijen+aan
© Twan Wiermans

De NVWA gaat tot actie over naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Wakker Dier. De actiegroepering vindt dat de overgangstermijn te lang duurt en dat eerder moet worden opgetreden. Het mengen van varkens die elkaar niet kennen leidt volgens Wakker Dier tot rangordegevechten, met stress, pijn en verwondingen tot gevolg. 'Daarbij is dit illegaal', stelt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In de veehouderij leven varkens vaak in groepen van acht tot twaalf dieren. Binnen zo'n groep bestaat een stabiele sociale rangorde. Maar als zij in contact komen met onbekende varkens, ontstaat vaak een gevecht om de onderlinge hiërarchie te bepalen.


Niet alleen in slachthuizen

Het mengen vindt niet alleen plaats in slachthuizen maar is volgens de NVWA ook 'staande praktijk' op de boerderij en bij het veetransport. Zo worden varkens op de boerderij gesorteerd op gewicht en daarna komen ze met varkens in andere hokken in een vrachtwagen. Een volgende menging vindt plaats in het slachthuis.

Volgens Europese slachtwetgeving mogen dieren niet vermijdbaar in contact komen met andere dieren die hun welzijn kunnen schaden. De Nederlandse wet verbiedt het om nog varkens toe te voegen aan groepen die na de kraamtijd zijn samengesteld.

Wakker Dier maakt niet alleen bezwaar tegen de lange overgangstermijn voor de slachthuizen, maar gaat ook onderzoeken hoe bij de varkensbedrijven, veetransporten en verzamelcentra naleving van de wet kan worden afgedwongen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer