VrijLevenStal met BeddingCleaner: 'Strooisel blijft nog een uitdaging'

De VrijLevenStal is de perfecte stal voor de toekomst volgens Henk Hanskamp. De bedenker ervan liet tijdens een demonstratie andere boeren kennismaken met twee varianten van het concept. Bij Christian Klein Koerkamp in het Overijsselse Schalkhaar was dat de VrijLevenStal met zandbodem en in het Gelderse Groenlo bij Chris Bomers een stal met organische bodem.

De VrijLevenStal is een stal zonder mestkelders. De BeddingCleaner van Hanskamp haalt de mest uit de stal. Het bedrijf van Christian Klein Koerkamp bestaat uit twee melkveebedrijven met in totaal 130 melkkoeien, waaronder stadsboerderij Heerlijkheid Linde waar de VrijLevenStal zich bevindt.

'We zijn supertevreden over de stal', begint Klein Koerkamp. 'We zijn blij met het comfort voor de koeien, het werkplezier voor ons en de open uitstraling. We hebben een boerderijwinkel en ijsmakerij en de stal trekt klanten.' Als de ondernemer een nadeel van de stal moet noemen dan zijn dat de weersinvloeden. 'We zouden de stal dicht kunnen maken, maar ons bedrijf heeft een open karakter en de koeien kunnen er wel tegen.'


Biogasinstallatie

Chris Bomers melkt tweehonderd koeien biologisch en hij heeft een biogasinstallatie. Hij is ook blij met de stal en de BeddingCleaner, maar hij ziet nog wel een uitdaging. 'De mestschuif heeft wel veel te verwerken.'

De melkveehouder is nog aan het testen met strooisel voor de organische bodem. 'Hoeveel strooisel hebben we nodig en wat zijn de jaarkosten? Er is meer strooisel nodig dan bij een ligboxenstal. Het scheelt dat we een biogasinstallatie hebben, maar anders is het best uitdagend.'

Klein Koerkamp koos bewust voor een zandbodem. 'Wij wilden de uiergezondheid niet op het spel zetten. Zand is anorganisch, dus ons celgetal in de melk is heel laag en dat is gunstig voor de verwerking. Ons terras zit vlakbij de koeienstal, dus we wilden geen last van vliegen hebben en die nestelen niet in zand. Het enige nadeel is dat zand kan stuiven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer