Mais in gras biedt op termijn perspectief

Op termijn is het mogelijk om goed mais in grasland te telen, met het terugkomen van de graszode in het volgend seizoen.

Mais+in+gras+biedt+op+termijn+perspectief
© Jorien Slager

Binnen de publiek-private samenwerking (PPS) 'Innovatieve maisteelt' wordt onder meer gekeken naar de maisteelt in grasland, zonder glyfosaat. 'We zoeken een alternatief voor het doden van de graszode, bij niet-kerende grondbewerking en zonder bestrijdingsmiddel. Zeg maar de optimale maisteelt', vertelt Pieter Struyk van het Louis Bolk Instituut.

‘Je laat vier ton aan opbrengst liggen ten opzichte van de controlegroep met glyfosaat’, vervolgt Struyk. ‘Dit verlies in opbrengst moet gecompenseerd worden door het waterbergend vermogen, draagkracht, minder stikstofuitspoeling en een beter bodemleven. Niemand betaalt hier nu voor maar het is belangrijk en op termijn is dit zeker perspectiefvol.’


Geen eenvoudige klus

In de afgelopen 20 jaar zijn er proeven gedaan met een permanent ondergewas van gras. Dit is geen eenvoudige klus, stelt Joachim Deru van het Louis Bolk Instituut. ‘Je zit niet alleen met de concurrentie tussen gras en mais, het is ook lastig om de juiste zaaitechniek en grondbewerking toe te passen. Met voldoende losse grond voor een goede maisbeworteling en een goede mechanische onkruidbeheersing.’

'Bij het volgend teeltseizoen staat het gras gewoon weer dicht'

Pieter Struyk, Louis Bolk Instituut

Een optie die de afgelopen jaren is en ook nog wordt getest, is de JBM Mulcher, die ook in de bollenteelt wordt toegepast. ‘Deze schraapt de toplaag schraal en legt de graspollen er bovenop, zodat ze uitdrogen. Qua opbrengst komt dit het dichtst bij de gangbare maisteelt’, weet Struyk. Daarbij wordt eerst gemulcht en na een week mais gezaaid. ‘In die week kunnen de pollen mooi verdrogen en zo afsterven.’


Strokenmulcher kansrijk

Ook de strokenmulcher is kansrijk. Die mulcht stroken van 60 centimeter en houdt 15 centimeter graszode intact. Dat spaart bodemleven en uitspoeling wordt tegengegaan. Achter de mulcher hangt een ploegje voor een goed zaaibed voor de mais. Daarna volgt de zaai. ‘Daarmee maak je in één werkgang het zaaibed klaar en zaai je de mais’, vertelt Struyk.

Voor de gewasbescherming wordt de grond met een precisiewiedeg bewerkt en aangeaard. 'Bij de stroken kan het gras hier goed tegen. Deze oude graszode heeft hier verder weinig problemen mee', aldus Struyk.


Verdergaand onderzoek

Een voordeel van deze brede strook van 60 centimeter is dat het gras tijdens de beginontwikkeling van de mais op voldoende afstand blijft, zodat de mais zich goed kan ontwikkelen. 'Het is nog onduidelijk wat de optimale breedte van de grasstrook is. Dit vraagt om verdergaand onderzoek', vervolgt Pieter Struyk.

Maar zowel met de strokenmulcher als de JBM komt er weer een grassnede, weet hij: 'Bij de JBM zijn er toch polletjes die terugkomen. Bij het volgend teeltseizoen is de graszode gewoon weer dicht. Daarbij heeft de grond meer draagkracht en is er meer bodemleven. Dat is enkel positief voor de teelt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer