Aardappelen van PotatoPol-leden nu ook verzekerd voor wratziekte

Leden van PotatoPol zijn vanaf dit teeltseizoen nu ook verzekerd tegen de financiële gevolgen van wratziekte. Ze waren al verzekerd tegen bruinrot, ringrot en aardappelspindelknolviroïde (PSTVd).

Aardappelen+van+PotatoPol%2Dleden+nu+ook+verzekerd+voor+wratziekte
© Koos van der Spek

PotatoPol-leden zijn met ingang van teeltseizoen 2023 automatisch verzekerd tegen wratziekte. Dat hebben ze te danken aan de inzet van de LTO-werkgroep Zetmeelaardappelen. Hierdoor is onderzocht of het mogelijk was leden van PotatoPol te verzekeren tegen wratziekte.

Een besmetting van een perceel aardappelen met wratziekte kan leiden tot waardeverlies van de oogst en een teeltverbod voor minstens twintig jaar. Daarmee kunnen de financiële gevolgen voor telers aanzienlijk zijn.

Wratziekte is een grondgebonden ziekte die telers kunnen herkennen aan uitstulpingen en woekeringen op aardappelknollen. De schimmel wordt in de Europese Unie beschouwt als quarantaineorganisme. In Nederland komen vijf fysio's voor. Op het moment zijn slechts enkele rassen resistent tegen de nieuwe fysio 38.


Direct maatregelen genomen

Wanneer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wratziekte aantreft, neemt de autoriteit direct maatregelen om verspreiding te voorkomen. De NVWA trof de afgelopen drie jaar wratziekte aan in zetmeelaardappelen op diverse percelen in Noordoost-Nederland. Eerder zijn ook op consumptieaardappelpercelen in Zuidoost-Nederland vondsten gedaan.


PotatoPol keert na een besmetverklaring van een aardappelperceel door de NVWA een bedrag uit voor directe gewasschade, als de oogst op aanwijzing van de NVWA de originele bestemming verliest. Ook verstrekt de verzekeraar een aanvullende vergoeding aan de getroffen teler.

De teler moet na de vondst van wratziekte zijn bedrijfsvoering aanpassen. Het bedrijf krijgt meestal te maken met lagere financiële opbrengsten per hectare voor een lange periode. De extra vergoeding biedt hiervoor een gedeeltelijke compensatie.


Voor zetmeelaardappelen en TBM-pootgoed bedraagt deze compensatie 1.800 euro per hectare. Voor consumptieaardappelen geldt 3.600 euro per hectare en voor NAK- en ATR-pootaardappelen wordt een bedrag van 4.500 euro per hectare gerekend.

PotatoPol breidt de verzekeringsdekking uit met wratziekte zonder de maximale jaarpremie te verhogen. Of een premieverhoging in de toekomst noodzakelijk wordt, hangt volgens de verzekeraar af van de omvang van de uit te keren schadebedragen in de komende jaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer