Meer dan 90 procent pootgoed verzekerd tegen bruin- en ringrot

91 procent van het Nederlandse pootgoedareaal is bij PotatoPol verzekerd tegen bruin- en ringrot. Daarnaast is 69 procent van het zetmeelareaal en 40 procent van het consumptie-areaal verzekerd, meldt LTO Nederland.

Meer+dan+90+procent+pootgoed+verzekerd+tegen+bruin%2D+en+ringrot
© Koos v.d. Spek

De belangenbehartiger zorgde in 1997 samen met de Nederlandse Akkerbouw Vakbond voor de oprichting van PotatoPol. Overigens is het inmiddels ook mogelijk om een PSTVd- en een pootaardappelkistenverzekering af te sluiten.

Doel van de oprichting was om een financieel vangnet te creëren bij risico's die kunnen leiden tot het moeten staken van een akkerbouwbedrijf. Aanleiding was het grote aantal bruinrotbesmettingen in 1995 en 1996. PotatoPol hielp in de afgelopen 25 jaar circa zeshonderd akkerbouwbedrijven overeind te blijven.


Tegemoetkoming

Bij een aanzegging van 'besmet' of 'waarschijnlijk besmet' door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zorgt een uitkering voor een tegemoetkoming voor het verlies aan oogstwaarde. 'De kans dat je wordt getroffen is niet groot, maar de impact van een vondst is individueel niet op te vangen', stelt LTO Nederland. PotatoPol verzekert op onderlinge grondslag en zonder winstoogmerk. Elke Nederlandse aardappelteler kan lid worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer