Nauwelijks resistentie beschikbaar tegen nieuwe fysio wratziekte

Slechts drie aardappelrassen voor de zetmeelteelt in Nederland zijn voldoende resistent tegen het nieuwe fysio 38 van wratziekte. Maar van deze rassen is vooralsnog nauwelijks uitgangsmateriaal beschikbaar.

Nauwelijks+resistentie+beschikbaar+tegen+nieuwe+fysio+wratziekte
© Koos van der Spek

Dit blijkt na een tweede toetsronde waarbij van zetmeelrassen wordt bepaald in welke mate ze vatbaar zijn voor fysio 38. In een eerste snelle screening was al vastgesteld dat van de 51 meest geteelde rassen 43 zeer vatbaar zijn voor deze nieuwe variant van wratziekte. Voor een resistentiecijfer van de acht overgebleven rassen was de herhalingstoets nodig.

De screening van de zetmeelrassen is onderdeel van het Plan van Aanpak Wratziekte dat in 2020 is opgestart op initiatief van Stichting Teeltbeschermingsmaatregelen Zetmeelaardappelen (TBM), NAV en de werkgroep Zetmeelaardappelen van LTO en met financiering via BO Akkerbouw. De aanleiding was de vondst van besmettingen met een nieuwe fysio van de schimmelziekte op drie praktijkpercelen.

Over de resultaten van de herhalingstoets schrijft Stichting TBM in een nieuwsbrief dat van de acht onderzochte rassen drie alsnog zwaar vatbare reacties gaven. Twee rassen, Achilles en Plasinka, worden aangemerkt als matig vatbaar voor fysio 38. Alleen de rassen Triton, Plasettie en Plasuno scoren een resistentiecijfer van 8 of hoger op deze fysio.

Weinig vermeerdering

De vermeerderingscijfers van keuringsdienst NAK laten zien dat van de rassen met de hoogste resistentiecijfers een beperkte hoeveelheid aan vermeerdering beschikbaar is. Stichting TBM wijst er bovendien op dat de betreffende rassen niet over de volledige resistenties tegen aardappelmoeheid beschikken en dat zetmeeltelers daar ook rekening mee moeten houden bij hun rassenkeuze op verdachte percelen.

In de praktijk betekent het voor zetmeeltelers dat ze zich vooral nog moeten focussen op het tegengaan van verspreiding van wratziekte. De publiek-private samenwerking 'Grip op Wratziekte' die dit jaar van start gaat vanuit het Plan van Aanpak geeft daar handvatten voor. Een belangrijke maatregel om besmetting te voorkomen, is het vermijden van rooivruchten op risicovolle hoeken van percelen. Dat geldt ook voor laadplaatsen afland. Verder het bezemschoon maken van machines, als ze naar een ander perceel gaan.

De resistentiecijfers tegen de fysio's van wratziekte die in Nederland staan vermeld op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het betreffende document zijn ook enkele buitenlandse rassen opgenomen met hoge resistentiecijfers tegen fysio 38. Maar deze rassen hebben geen landbouwkundige gebruikswaarde voor de teelt in het Nederlandse zetmeelgebied en zijn daarom vooral interessant voor veredelaars.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    4° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    7° / 0°
    60 %
  • Zondag
    9° / 4°
    15 %
Meer weer