'Waarom hebben mannen tepels?'

Wat is dat nou voor rare vraag? Hoewel, is die vraag wel zo gek? Waarom hebben wij mannen eigenlijk tepels? Wij hebben ze niet nodig.

%27Waarom+hebben+mannen+tepels%3F%27
© Dirk Hol

Mannen zijn toch het sterke geslacht? Zou het? De man is biologisch-evolutionair gezien de afgeleide van de vrouw en is hiermee eigenlijk het zwakke geslacht. Wij mannen missen een staartje in het chromosoom, XY in plaats van XX. Vrouwen kunnen kinderen baren. Als ik ons zie, dan weet ik het antwoord deels: mannen zijn eigenlijk gemankeerde vrouwen.

Waar wil ik naartoe met mijn verhaal? Mij valt op dat mannen gemiddeld genomen zich meer misdragen; gewone mannen, maar ook leiders. Kijk naar de criminaliteitscijfers. Wie voeren oorlog? Wie zijn doorgaans hooligan? Wat een geld kost dat allemaal.

Dan het hebben van zorg. Vrouwen hebben een andere manier van zorg hebben dan mannen. Vrouwen gaan voor echte zorg, zoals voor hun gezin en omgeving, mannen meer voor hun eigen gewin, hun blingbling, zoals trekkers, tanks en auto's.

De man is biologisch-evolutionair gezien de afgeleide van de vrouw

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Het ego van mannen is groter. Al die mannen, die opperapen, overal in besturen, van overheden, bedrijven, landbouworganisaties, milieuorganisaties. Al die macho's en mindere macho's. Al die ego's, moedwillig voor onrust zorgend, zoals bij dat Landbouwakkoord en vervolgens weghollen.

Waarom kozen mensen bij verkiezingen voor Caroline van der Plas? Ze kozen een mens, een zorgzame moeder, die haar zwaktes toonde, gewoon sprak, geen kil iemand. Geen mannetjes met hun maniertjes, die brengen de oplossing niet, de vrede niet. Opperapen bij Greenpeace, Milieudefensie, Shell, Tesla, in politieke partijen, boerenoproerleiders, al die boerenmessiassen ineens de laatste jaren.

Al die Trumps, Poetins, Palmens, Samsommen, Baudets, Olffens, Van Meijerens, Koffemannen, Thijssens, De Grooten, Musken, Vollenbroeken, Vogelaars, Polsen, Klavers, Ruttes, Van den Oevers, Van Maanens, Verdaasdonken, Van den Houtens en vele andere mannetjes. Dat soort ego's is hooguit empathisch en zorgzaam voor de eigen groep, maken zichzelf tot hogepriester en anderen tot schuldigen.

Ik word cynisch van die maatschappelijke macho's. Acht jaar geleden liep ik mee met een klimaatmars van Urgenda, een organisatie met een kern sterke vrouwen, moeders met zorg destijds, omringd door mannen die het snapten. Bij Van der Plas denk ik iets soortgelijks te zien met een kern sterke vrouwen. Uiteraard zijn dat ook geen heiligen, maar godzijdank missen ze wel die mannetjesmaniertjes.

Dus stel ik me soms de vraag: 'Waarom hebben mannen tepels?' Wat doe je ermee?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer