'De mens is als een wolf voor zijn medemens'

'Homo homini lupus est' ofwel 'de mens is een wolf voor zijn medemens' is een bekende kreet. Wij mensen kunnen er wat van ten opzichte van elkaar. Nu de wolf terug is in het land kunnen we zien dat naast stikstof, dit dier een middel is voor een ander doel, namelijk macht en zeggenschap over de ruimte.

%27De+mens+is+als+een+wolf+voor+zijn+medemens%27
© Dirk Hol

Doordat ook veedieren slachtoffer zijn van wolven is er discussie. Pas ging senator Niko Koffeman voor de Partij voor de Dieren (PvdD) op tv in debat met Dirk Bruins van LTO Noord. Eigenlijk draait het om macht en zeggenschap, zoals een hond die tegen het hek van de buren piest.

Vergelijk het met een hond die schapen dood heeft gebeten. Ook ons is dat ooit overkomen. Eenmaal de smaak te pakken, is er geen houden aan. Dan is er maar één oplossing. Bij een door derden vals gemaakte hond is er ook helaas maar één lot. Maar eigenlijk zou je zo'n valsmaker, de pestkop, spreekwoordelijk eenzelfde straf moeten geven.

Wat hebben Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie en Koffeman met elkaar gemeen? Meer dan u denkt. Koffeman heb ik hoger zitten, maar niet helemaal. Van Meijeren roept bijvoorbeeld op tot tribunalen. Het zijn beide extremisten, van totaal verschillende soort. Maar extremen raken elkaar vaak bijna, als een hoefijzer.

Koffeman is de man van 'Stem tegen, stem SP', de tomaat in het SP-logo, maar ook conceptdenker vanuit Amerikaanse marketing van zaken als Wakker Dier, PvdD en de Vegetarische Slager. Sinds de SP in de Kamer zit, komt er steeds meer chaos. Zij zijn het dinsdagse vragenuurtje in de Kamer gaan exploiteren, zijn een motiemachine geworden. Het gaat om zichtbaarheid op marketingwijze.

Extremisten willen chaos als middel tot maatschappijverandering

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Kamerleden van alle partijen werden eigenlijk standwerkers van goedkope ideeën, met te makkelijke oplossingen en makkelijke vijanden. Echte ideologieën zijn er amper meer. Volgens mij was het Koffeman die dat als eerste doorhad. Nu gillen twintig fracties om aandacht. Er is chaos en dat is wat extremisten willen. Chaos als middel tot maatschappijverandering.

Twintig jaar geleden werd de PvdD opgericht, in het jaar dat Pim Fortuyn werd vermoord. Maar eigenlijk is het een Partij tegen de Mensen, omdat ze de planeet centraal stelt. Er is immers geen planeet B, maar die redt zich uiteindelijk wel. Maar wij mensheid en vele soorten? Dat is de vraag.

Vaak zijn extreme groepen als sekten, kerken van gelijkhebberigheid, waarbij men 'de ander' tracht weg te zuiveren. Dus 'homo homini lupus est' ofwel 'de mens is een wolf voor zijn medemens'. Tegen alle extremisten, links en rechts, moet je radicaal zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer