'De overheid is als een criminele organisatie'

Deze woorden sprak milieuactivist Johan Vollenbroek in maart dit jaar in de stal van een natuurboer bij mij in de buurt. Ter gelegenheid van het afscheid van Provinciaal Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP) fietste een diverse groep van boeren, burgers, natuur- en milieumensen langs het Logistieke Park Moerdijk en de Amercentrale. Ze aten een broodje bij de betreffende koeienboer op het ertussen gelegen platteland.

%27De+overheid+is+als+een+criminele+organisatie%27
© Dirk Hol

De stikstofhandel van de diverse overheden om die industrieën mogelijk te maken, zijn in Vollenbroeks ogen vormen van bestuurlijke criminaliteit. Tal van niet-boerenbedrijven hebben hun stikstofvergunningen niet op orde of zijn er de laatste jaren politiek bestuurlijk doorheen gesjoemeld.

Johan Remkes sprak onlangs in zijn commentaar bij het rapport 'Wat Wel Kan' de overheid, het kabinet en de Kamer als een kleuterklas toe en hij vond het schaamtevol hun werk te moeten doen. Hoe ministers en een flink aantal Kamerleden op een bepaalde manier communiceren en opereren, zo maken ze er bewust een potje van.

De afgelopen maanden waren er volop acties met kreten als 'No Farmers, No Food'. Maar is het eigenlijk niet 'No Soil, No Farmers, No Food, No Society'? Zonder gezonde bodem is er überhaupt geen maatschappij mogelijk. Op 12 oktober was er een kruiwagenmars in Den Haag, een initiatief van Theo Mulder van Symphony of Soils. De bodem verdient in zijn ogen een kruiwagen, een kontje op. Theo vroeg me mee te doen, dus liepen we met een paar ZLTO'ers tussen een paar honderd mensen, heel divers.

Kom van de trekker af en ga praten, het liefst in dorpen, lokale samenlevingen waar de winkels, scholen, bibliotheken sluiten

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Uiteraard hoort ZLTO acte de présence te geven, omdat die in 2015 startte met de kreet 'Boeren hebben een Oplossing'. Vandaag de dag kraait ieder welwillend mens, boer, burger, Kamerlid, die kreet na. Ook toen was er oog voor de bodem. Bij de Tweede Kamer en aan de ministers Piet Adema en Christianne van der Wal werd tijdens en na de kruiwagenmars een petitie overhandigd met de titel 'Leve(n)de Bodem', die de bodem centraal stelt omdat die wezenlijk is voor ons voortbestaan.

Juist in het kader van Remkes dient dat bewustzijn er te zijn en moet men weten dat de niet-boeren de grote piekbelasters zijn, waardoor landbouw en natuur en dus beschaving in sociale samenhang naar de knoppen gaan.

Boerenacties met alleen gelijkgestemden zorgen niet voor een oplossing, dan ben je een individualist in een cocon. Het probleem is omvangrijker. Kom van de trekker af en ga praten, het liefst in dorpen, lokale samenlevingen waar de winkels, scholen, bibliotheken sluiten. De achteruitgang van het platteland, daar had Remkes het ook over.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer