'Aan Caroline zal het niet liggen'

Als u dit leest, zijn de Provinciale Statenverkiezingen nog net niet geweest. Waarschijnlijk scoort de partij van Caroline van der Plas BoerBurgerBeweging (BBB) fiks.

%27Aan+Caroline+zal+het+niet+liggen%27
© Dirk Hol

De vorige keer won Forum voor Democratie, maar leider Thierry Baudet wist die partij met zijn eigen strapatsen en complottheorieën vanaf die tijd te ridiculiseren. Deze keer komen er heel wat BBB'ers in de Staten en ook in de Eerste Kamer. Hoe zal dat gaan met al die gekozen BBB'ers?

Ineens was Van der Plas daar. Twee jaar geleden kwam ze met één zetel in de Tweede Kamer. Nou ineens? Agrarisch Nederland kende haar al wat langer. Na diverse boerenacties vanaf 1 oktober 2019 gevolgd na de stalbezetting in Boxtel en de PAS-uitspraak, beide in mei 2019, werd alles anders. Volop sentiment en vooroordelen, waarbij de extremen alles en iedereen op de huid zaten en waarbij zelfs ooit gematigde redelijke mensen ineens fanatici bleken te zijn geworden.

Partijen van een 'redelijk alternatief', D66 gebruikte ooit deze slogan, blijken nu te kiezen voor onrechtvaardig, extremistisch onderbuikpopulisme en maken een kleine groep tot zondebok. Zo jammer, maar vanuit hun Randstadfocus met utopische sprookjesvisies over landbouw misschien logisch. Ook andere partijen doen aan dit Randstadcentrisme met provinciale zetbaasjes om de periferie buiten het machtscentrum aan zich te onderwerpen.

Zonder tweede B zakt BBB terug tot een Boerkoekoekpartij

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Zoiets gebeurde eerder met 'Ons Indië', Suriname, Generaliteitsland-Brabant, Gronings gas, maar dan anders, maar wel vergelijkbaar. Politiek ambtelijk beleid raakt mensen.

Nederland maakte na de Tweede Kamerverkiezingen kennis met Van der Plas. Ze kwam gewoon normaal over. Sindsdien steeg ze in de peilingen. Al na een paar maanden zou BBB weleens drie zetels kunnen behalen.

Die eerste zetel werd voornamelijk gehaald via de boerenstem. Dat is qua potentie van de eerste B in BBB ook ongeveer het maximum. BBB moest dus ook van de tweede B meer werk gaan maken om een breder publiek warm te krijgen. BBB zou anders terugzakken tot een Boerkoekoekpartij.

Van der Plas komt immers voort uit de tweede B als burger. BBB profileert zich nu als een brede plattelandspartij, maar met flink wat boeren als kandidaat. Het afbreukrisico, na hoge peilingen en scores bij nieuwe partijen, is hoog. Daar zit het gevaar als kandidaten zichzelf verliezen, omdat het politieke werk meer is dan alleen maar wat roepen en ervan uitgaande dat het dan ook gebeurt.

Het zal tijd kosten om een normaal stabiele partij op te bouwen, waarbij kandidaten hun ego en teleurstellingen gewoon thuis moeten laten. Dat geldt voor elke partij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer