Boeren willen wel verduurzamen, maar zien ook nadelen

Onder boeren is een groot draagvlak voor het verder verduurzamen van de landbouw. Wel moet er onder meer rekening worden gehouden met een verzwakking van de concurrentiepositie van Nederland en mag de regelgeving niet te complex worden.

Boeren+willen+wel+verduurzamen%2C+maar+zien+ook+nadelen
© Koos van der Spek

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction en Geelen Consultancy dat is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De onderzoekers richten zich hierin op de middengroep van agrariërs. Hierin valt 70 procent van de ondervraagde boeren. Zij passen in hun bedrijfsvoering al duurzame technieken en methoden toe.

Van deze middengroep vindt ruim de helft dat de landbouw verder moet verduurzamen. 30 procent vindt dat dat nodig is om de natuur te herstellen, de waterkwaliteit te verbeteren en de klimaatdoelen te halen.


Vier op de tien boeren in de middengroep vindt niet dat de agrarische sector verder moet verduurzamen. 21 procent vindt dat andere sectoren aan zet zijn. Slechts een kwart van de ondervraagden denkt dat verdere verduurzaming op het eigen bedrijf praktisch haalbaar is, slechts een vijfde denkt dat het economisch haalbaar is. De grootste belemmering die de middengroep (70 procent) ziet om verder te verduurzamen, is de regelgeving, die complex, tegenstrijdig, streng of te veranderlijk is.


Meer kosten, minder inkomen

Een meerderheid van 64 procent ziet meer nadelen dan voordelen van een omslag naar duurzame landbouw voor het eigen bedrijf. Meer kosten (78 procent), minder inkomen (68 procent) en slechtere concurrentiepositie op de wereldmarkt (61 procent) worden het vaakst als nadeel genoemd.

Hiertegenover staat wel dat een derde van de ondervraagde boeren verduurzamen als iets onvermijdelijks ziet. 43 procent denkt dat het goed is voor de continuïteit van het bedrijf, 55 procent ziet voordelen voor de waardering van het beroep. De onderzoekers concluderen dat er een groot potentieel draagvlak onder boeren is om aan de slag te gaan met het verduurzamen van het eigen bedrijf: driekwart staat hier afhankelijk van de voorwaarden voor open.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer