Mogelijk nieuw gendefect bij Holstein-koeien

Melkveehouders in de Verenigde Staten melden een mogelijk genetisch gebrek in de vorm van een gendefect bij Holstein-kalveren. In de eerste twee maanden leeftijd vertonen ze spierzwakte en worden ze minder vitaal. Ze blijven vaak liggen en krijgen soms andere gezondheidsproblemen, zoals een longontsteking, waaraan ze bezwijken. Ook worden kalveren geëuthanaseerd, omdat ze niet meer kunnen staan. Vooralsnog is er geen behandeling beschikbaar.

Mogelijk+nieuw+gendefect+bij+Holstein%2Dkoeien
© Pixabay

Verder is er veel onduidelijk over het aantal sterftegevallen en is er verwarring over meldingen van herstel en het beschrijven van de ernst ervan, meldt Holstein USA. Ook een mogelijke oorzaak is volgens dit stamboek nog onduidelijk.Er zijn meer gegenotypeerde vaarzen met afstammingsgegevens nodig om helder te krijgen of het hier om een genetisch gebrek gaat. Ook willen de onderzoekers een beter beeld hebben van de gevolgen van dit gebrek.

Wel zien de onderzoekers steeds meer bewijs dat de genetische aandoening te wijten is aan een enkel genrecessief defect. Ze verwachten daarbij dat defect op een klein stukje DNA zit, dat een groot deel van het ras bezit. Dit maakt het moeilijk om het defect te onderscheiden. Vervolgens duurt het enkele maanden om dit defect te implementeren in een genomische test.

Ondanks de onzekerheid zijn er al twee commerciële laboratoria voor genotypering, Genetic Visions en Feanix Bio, die een directe gentest aanbieden. Ook is gestart met het testen van ki-stieren en elitevaarzen. Holstein USA verwacht dat er op basis van verder onderzoek meer informatie beschikbaar komt. Verder raadt het stamboek aan om extra alert te zijn om inteelt te voorkomen, omdat wordt verwacht dat de aandoening alleen optreedt wanneer een dier het defecte gen van beide ouders ontvangt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer