'Tegenspraak maakt je sterker'

'We zijn het hier erg met elkaar eens', zei een collega tegen me op de laatste Brusselse landbouwborrel. Het was in het Holland House aan het Luxemburgplein, 'Place Lux' voor ingewijden. We hadden een uur inleiders en vragen gehad over de controversiële Europese voorstellen voor gewasbescherming. 'Ja', zei ik, 'dit is de landbouwborrel. Hoogste tijd om nu echt aan de borrel te gaan'.

%27Tegenspraak+maakt+je+sterker%27
© Dirk Hol

Later die avond zag ik verderop op het plein een ploeg ecologen en groenen aan hun eigen borrel zitten. Die waren het ook vast heel erg met elkaar eens. Ik benoem dit omdat we nog ruim een jaar hebben tot de Europese verkiezingen. De politiek loopt zich al warm. Ik zie het aan de bewegingen en uitlatingen om mij heen.

Zo kijkt men naar de opvallende resultaten van onze provinciale verkiezingen. Afgelopen week kreeg ik vragen van collega's uit Oostenrijk, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk om wat 'duiding' te verschaffen. Dan voel ik me bijna politiek commentator. Is Nederland een laboratorium voor de Europese politiek? Gaat dit volgend jaar in Europa navolging krijgen?

In de aanloop naar de Europese verkiezingen gaan we weer verkiezingsdebatten organiseren. Het liefst samen met andere organisaties, zoals NAJK, hogescholen en ngo's. Want waar Den Haag en provincies kampen met Europese doelstellingen die dertig jaar geleden zijn vastgelegd, wordt in Brussel in sneltreinvaart werk gemaakt van nieuwe ambitieuze en bindende doelen voor 2030 en 2050.

Het is heel aangenaam discussiëren met gelijkgestemden, maar ik heb ook geleerd dat argumenten van buitenstaanders en tegenstanders je scherper maken

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

Zo wil Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent zijn. Binnenkort verwachten we voorstellen op het terrein van nieuwe genetische technieken, bodembescherming, voedselverspilling en dierenwelzijn.

Daarom nodig ik dan graag alle partijen uit. Ook de Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66. Als ze niet reageren per e-mail dan bel ik hun partijkantoor, vijf, zes of zeven keer als het moet. Ik wil namelijk geen verwijt dat we bepaalde partijen uitsluiten. Want het is heel aangenaam discussiëren met gelijkgestemden zoals op de landbouwborrel, maar ik heb ook geleerd dat argumenten van buitenstaanders en tegenstanders je scherper maken. De discussie wordt rijker en waardevoller.

Als ik ergens op vastloop, zoek ik die prikkels op. Die heb ik nodig, naast intuïtie en luisteren naar het onderbuikgevoel. Ik had vorige week ook bijeenkomsten met coöperaties uit de Filipijnen en onze partners in het landbouwplatform Oekraïne. Dan komen de vragen over veredeling, de dominantie van grote bedrijven, de positie van vrouwen bij ons, kansen voor jonge boeren. Laat die vragen maar komen, hoe scherper hoe beter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer