Mogelijkheid vrijwillige bemonstering aardappelmoeheid blijft

De huidige werkwijze met betrekking tot aardappelmoeheid (AM) kan in de praktijk worden voortgezet. Daarmee blijft er ruimte voor vrijwillige bemonstering op AM, zonder dat een vondst meteen officieel gemeld moet worden.

Mogelijkheid+vrijwillige+bemonstering+aardappelmoeheid+blijft
© Persbureau Noordoost

De handhaving van de huidige AM-regels door de Europese Commissie is volgens vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland het resultaat van een succesvolle lobby die is opgestart vanuit de aardappelketen. Vorig jaar werd de keten opgeschrikt door een nieuwe fytosanitaire verordening, waarin de commissie voorstelde dat aaltjes die AM veroorzaken moeten worden uitgeroeid. Dat in plaats van beheerst, zoals in de huidige bestrijdingsrichtlijnen staat.


Voorzitter Peter Berghuis van LTO-werkgroep pootaardappelen legt uit dat regels voor uitroeiing averechts werken. 'Uitroeiing betekent dat er een meldingsplicht komt voor vondsten van AM met als gevolg dat vrijwillige AM-bemonstering dan niet meer kan. Juist met vrijwillige bemonstering kunnen we bepalen welke maatregelen er nodig zijn om AM-besmettingen te beheersen. Dat kan door niet-waardplanten te telen, resistente rassen of inundatie.'


Uitroeiing aaltjes onmogelijk

Meerdere malen heeft LTO Nederland volgens Berghuis samen met ketenpartijen het standpunt uitgedragen dat uitroeiing onmogelijk is en dat vrijwillige bemonstering belangrijk is voor de sector. Al deze partijen ondersteunen ditzelfde standpunt, meldt de bestuurder. Ook is LTO Nederland druk bezig geweest om zoveel mogelijk EU-lidstaten en ketenpartijen op dezelfde lijn te krijgen.

Deze lobbystrategie heeft gewerkt, concludeert Berghuis. Zo is er op verzoek van Nederland verduidelijking over het beheersen van AM op veldniveau. Dat wil zeggen dat na een vondst van aaltjes wel uitroeiingsmaatregelen moeten worden toegepast, maar dat de plicht tot uitroeiing niet geldt voor heel Nederland. Daarmee wordt ook ruimte geboden om vrijwillige bemonstering te blijven toepassen zonder dat een vondst direct officieel gemeld hoeft te worden.


Dode en levende cysten

Het komt erop neer dat de huidige werkwijze met betrekking tot AM kan worden voortgezet. Dat geldt ook voor het bemonsteren op cysten. Nederland is de enige lidstaat die alleen toetst op levende cysten. Dit omdat keuringsdienst NAK heeft aangetoond dat dode cysten geen rol spelen bij AM-besmettingen. De Europese Commissie wil nu echter voor de hele EU overstappen op een methode waarbij bemonsterd wordt op zowel dode als levende cysten.

Berghuis meldt dat Nederland nu een proeftijd krijgt om te laten zien dat het huidige toegepaste systeem net zo goed werkt als het voorstel van de commissie voor de beheersing van AM. 'Het betekent dat we onderscheid blijven maken tussen dode en levende cysten. LTO houdt goed contact met de betreffende instanties, zodat we goed beslagen ten ijs komen om dit systeem van bemonstering te verdedigen in Brussel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer