Bacterieziek stuwt verlagingspercentage pootgoed naar 8,3 procent

Keuringsdienst NAK heeft de tweede veldkeuring in het pootgoed bijna afgerond. Het verlagingspercentage ligt in week 28 met 8,29 procent net iets boven het niveau van de twee voorgaande jaren. Bacterieziek is dit seizoen de belangrijkste veroorzaker voor verlagingen.

Bacterieziek+stuwt+verlagingspercentage+pootgoed+naar+8%2C3+procent
© Han Reindsen

In een update laat NAK weten dat bacterieziek in 2022 voor 72 procent van de verlagingen zorgt. Daarna volgt het mozaïekvirus met 19 procent. 9 procent van de verlagingen wordt veroorzaakt door overige redenen.

Het aantal verlagingen loopt uiteen van 6,1 procent op noordelijke kleigronden tot 10,3 procent voor pootgoedgebieden in Zuid-Nederland. De klasseverlaging voor pootaardappelen is dit jaar hoger dan de voorgaande twee jaren op hetzelfde moment in het teeltseizoen. In 2021 was begin juli 6,3 procent van het pootgoed in klasse verlaagd en een jaar daarvoor 6,9 procent.


Het percentage afkeuringen is dit seizoen met 0,7 procent gelijk aan het percentage in 2020. In 2021 was het afkeuringspercentage iets hoger: 0,8 procent. Toen heeft NAK in de veldkeuring uiteindelijk bijna 15 procent van de percelen in een lagere pootgoedklasse moeten indelen.

Het aantal hectare waar toestemming is gegeven voor loofvernietiging is deze week niet bekendgemaakt door de keuringsdienst. In week 27 was er al voor 1.500 percelen aan loofvernietiging aangevraagd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer