Consument in EU betaalt gemiddeld 31 procent meer voor eieren

De prijs van eieren is de afgelopen maanden flink toegenomen. In de Europese Unie waren eieren in februari gemiddeld 31,1 procent duurder dan in februari vorig jaar. Voor de Nederlandse consument lag de stijging gemiddeld op 26,3 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consument+in+EU+betaalt+gemiddeld+31+procent+meer+voor+eieren
© Lé Giesen

De prijs van eieren begin 2023 is historisch hoog. Dat komt vooral door de sterk gestegen kosten van kippenvoer. Ook is het aanbod van eieren kleiner door vogelgriep, wat ook weer de prijs raakt. De gehele boodschappenmand nam in prijs toe, maar minder snel dan eieren. In februari waren voedingsmiddelen 18,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Tussen landen in Europa zijn er grote verschillen in eierprijs. In Tsjechië waren eieren ruim 95 procent duurder en in Hongarije en Slowakije bedroeg de prijsstijging bijna 80 procent. Op Cyprus nam de prijs van eieren een stuk minder hard toe, met minder dan 14 procent. In Europese landen buiten de Europese Unie was de prijsstijging van eieren het kleinst in Noorwegen (8,2 procent).Ook in de Verenigde Staten is de prijs van eieren het afgelopen jaar fors gestegen. In februari betaalden Amerikanen 55,4 procent meer voor eieren dan een jaar eerder. De prijs van al het thuis geconsumeerde eten en drinken steeg een stuk minder hard (10,2 procent). Vorig jaar werden de Verenigde Staten getroffen door de grootste uitbraak van vogelgriep tot nu toe.


Meer eieren uit Oekraïne

Nederland importeerde het afgelopen jaar voor 7 miljoen euro aan eieren uit Oekraïne, goed voor 1,4 procent van de Nederlandse eierimport. Voor mei 2022 kwamen er bijna geen eieren uit Oekraïne naar ons land. Inmiddels is Nederland de derde bestemming van Oekraïense eieren binnen Europa. 18 procent van de uitgevoerde eieren komt hierheen.


De meeste eieren importeert Nederland uit EU-landen. In 2022 importeerde Nederland voor 334 miljoen euro aan eieren uit buurlanden Duitsland en België. Nederland exporteert veel meer eieren dan het importeert. In 2022 voerde Nederland voor bijna 1,5 miljard euro aan eieren uit. Het grootste deel, bijna driekwart, bleef binnen de EU. Met een waarde van ruim 700 miljoen euro was Duitsland de grootste importeur van Nederlandse eieren.

In 2022 werd voor bijna 29 procent meer aan eieren uitgevoerd dan in 2021. Dat de exportwaarde zoveel toenam, komt door de historisch hoge prijs van eieren, blijkt uit de analyse van het CBS.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer