Ongekende eierprijzen breken record na record

De prijzen voor eieren zijn nog altijd recordhoog en wekelijks komt er in aanloop naar Pasen nog wat bovenop. Door een tekort aan eieren kunnen supermarkten zomaar zonder komen te zitten.

Ongekende+eierprijzen+breken+record+na+record
© Vidiphoto

Dat verwachten althans sommige marktdeskundigen. Peter van Agt van de LTO/NOP-begeleidingscommissie ziet dat de industrie nu soms meer biedt voor eieren dan de retail. 'Het zou mij niets verbazen als we in de komende weken lege schappen te zien krijgen. Dat kan zomaar gebeuren met de huidige tekorten.'

Door met name de vogelgriep zijn er wereldwijd tekorten aan eieren. Het komt vaker voor dat er vogelgriep heerst in een bepaalde regio, maar nu in heel Europa en in de Verenigde Staten pluimveebedrijven worden getroffen, heeft dit grote invloed op de beschikbaarheid van eieren. De prijzen lopen hoog op. Op dit moment is de eierprijs ongeveer twee keer zo hoog als voorgaande jaren.De prijsrecords zijn bij alle eieren te zien. Witte scharreleieren maat 63-64 noteerden bijvoorbeeld bij LTO/NOP in week 10 17,03 euro per honderd stuks, exclusief btw. Vorig jaar was dat in deze week 8,61 euro en in 2021 7,34 euro.

Volgens inkoopdirecteur Petro Boon van de Van Beek Group neemt de vraag naar eieren toe terwijl het aanbod juist afneemt. 'En nu richting Pasen iedereen nog dat laatste ei wil hebben, geeft dat een enorm prijsopdrijvend effect.' Dit ondanks de toegenomen import van eieren in de EU, met name vanuit Oekraïne waarvoor de importbelemmeringen zijn vervallen.Volgens Boon zorgt de inflatie er juist voor dat er meer vraag is naar eieren, ook al zijn ze duur. 'Eieren zijn nog altijd een goedkope eiwitbron. Als een consument op de prijs wil letten, loont het om een dagje geen vlees te eten en in plaats daarvan eieren te nemen. Wel zien we vraaguitval in het biologische segment, terwijl de vraag naar witte scharreleieren enorm is gestegen. In de Nederlandse supermarkt is dat het goedkoopste ei.'


Ook vanuit de industrie wordt hard getrokken aan eieren, voor de productie van bijvoorbeeld mayonaise en koekjes. Dat ziet Boon ook. 'Normaal gesproken kopen zij juist in wanneer eieren goedkoop zijn. Dat begint al in de zomer voor eieren die ze met kerst kunnen gebruiken. De voorraden worden dan telkens aangevuld voor de koelhuizen. Maar afgelopen zomer was er ook een tekort en waren de prijzen hoog. De voorraden zijn nooit voldoende aangevuld. Het gevolg: de industrie koopt nu ook nog stevig in.'

Aan de aanbodkant ziet Boon een 'cumulatief effect'. 'Als een leghennenbedrijf moet worden geruimd, duurt het zeker een halfjaar voordat er weer eieren vanuit dat bedrijf kunnen worden geleverd. Ondertussen worden ook andere bedrijven getroffen en wordt het tekort steeds groter.'


Minder vogelgriep

Boon ziet wel dat het de laatste tijd rustiger is rond vogelgriep, in ieder geval in Duitsland, Nederland en België. 'Dat is hoopgevend. Maar voordat je hier wat van merkt in de aanvoer van eieren ben je een tijd verder.'

Van Agt wijst erop dat Europa niet zelfvoorzienend is qua eieren en dat het aanbod aan het afnemen is. 'Het is dus maar de vraag of het vanuit het oogpunt van de voedselvoorziening verstandig is om het aantal leghennenbedrijven in Nederland te verminderen. Ik vind van niet. Ik denk met deze eierprijzen ook niet dat leghennenhouders snel ingaan op het aanbod van de overheid in de vorm van een stoppersregeling. Er kan nu goed geld worden verdiend met eieren.'

De verwachting is dat de eierprijzen nog stijgen tot Pasen en daarna dalen. Toch verwachten de marktkenners dat het prijsniveau ook na Pasen op een hoog niveau blijft. De vraag is dit jaar procenten hoger dan vorig jaar. De tekorten zijn niet zomaar weg.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer