Consument koopt minder biologische eieren

Doordat de opbrengstprijzen achterblijven bij de kostprijs, stappen diverse biologische pluimveehouders over op de productie van scharreleieren. Die markt is wel lucratief. 'Als de markt aantrekt, dan kunnen de biologische pluimveehouders bij de volgende ronde weer biohennen opzetten', zegt Hans Fuchs van brancheorganisatie Bionext. 'Ze hebben dan niet te maken met een omschakelperiode.'

Consument+koopt+minder+biologische+eieren
© Marcel Berendsen

Fuchs constateert dat de biologische sector last heeft van tegenwind. 'Inflatie, het bijbehorende koopkrachtverlies en de sentimenten daaromheen zorgen ervoor dat een deel van de consumenten die biologisch kopen, een stapje terugzet. Dat leidt tot prijsdruk bij biologische eieren. Tot voor enkele jaren groeide de productie van biologische eieren ieder jaar een beetje. Die ruimte is er nu niet.'

'Dat de vraag naar biologische eieren afneemt, komt vooral door de sterk afnemende vraag vanuit Duitsland', zegt woordvoerder Pauline van den Brandhof van Albert Heijn. 'Ook veel Nederlandse pluimveehouders leveren aan Duitsland en hebben daar dus last van.'


Niet verantwoordelijk

Nederlandse supermarkten voelen zich dan ook niet verantwoordelijk voor het marktprobleem dat biologische legpluimveehouders nu ervaren.

Het laat zien hoe kwetsbaar de markt voor duurzame producten is

Hans Fuchs, Bionext

'Het is toch vooral een kwestie van vraag en aanbod die niet op elkaar aansluiten. Als meer pluimveehouders ervoor kiezen om tijdelijk scharreleieren te produceren in plaats van biologische eieren, dan neemt de productie van biologische eieren af en zal de prijs omhooggaan', zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).


Voercoöperatie oprichten

Jansen vindt dat biologische pluimveehouders zich niet alleen druk moeten maken om de opbrengstprijs. 'Kijk ook kritisch naar de kosten. Naar mijn indruk is er in de biologische sector nog het nodige te winnen door samen op te trekken. Bijvoorbeeld een voercoöperatie oprichten om goedkoper te kunnen voeren.'

Dat diverse bedrijven in de biologische legpluimveehouderij afhaken, al dan niet tijdelijk, staat haaks op het beleid van de overheid dat gericht is op groei van de biologische productie. 'Het laat zien hoe kwetsbaar de markt voor duurzame producten is', zegt Fuchs.


Campagne kan helpen

Jansen ziet volop mogelijkheden om biologische producten beter voor het voetlicht te brengen. 'De echt groene consumenten weten biologisch wel te vinden. Maar bij de gemiddelde consument heeft biologisch helemaal niet zo'n goede naam. Daar zou de overheid op moeten inzetten. Laat aan het brede publiek zien dat biologisch veel pluspunten heeft.'

De CBL-directeur is kritisch op de huidige publiekscampagne van Bionext. 'Die is te veel gericht op de natuurlijke achterban. Je moet juist mikken op mensen die nog niet gecharmeerd zijn van biologisch.'

Ook Fuchs ziet kansen door samen met de overheid burgers te informeren en door het verlagen van de btw op biologische producten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer