Grote eierschaarste in Duitsland

De Duitse eiersector luidt de noodklok: er zijn geen eieren meer. Oorzaak van die schaarste zijn de hoge voerkosten, het einde van het doden van mannelijke kuikens en de uitbreidende vogelgriep.

Grote+eierschaarste+in+Duitsland
© Twan Wiermans

Pakstations en pluimveehouders hebben grote moeite om de Duitse markt van eieren te voorzien. Waarschijnlijk zal dat pas in het voorjaar verbeteren, schrijft de Express. Het is niet de eerste keer dat de eiersector aan de bel trekt. Die waarschuwde maart 2021 al dat de aanvoer van eieren problematisch was. Door de oorlog in Oekraïne is diervoeder duurder en moeilijker verkrijgbaar. Daarnaast zijn de energiekosten hard gestegen.

De sector zit bovendien in zijn maag met de mannelijke eendagskuikens van de legrassen. Sinds 1 januari 2022 is het doden daarvan in Duitsland verboden en moet het fokken van de 'broederhanen' of de in-ovo selectie op geslacht door de bedrijven worden medegefinancierd. Volgens pluimveehouder Henner Schönecke zijn daardoor de huisvestingskosten van twintigduizend leghennen verdubbeld naar 200.000 euro.

Een deel van het tekort aan eieren wordt gecompenseerd door import uit het buitenland, maar Duitse discounters en supermarkten zouden eieren eisen die worden geproduceerd zonder kuikens te doden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer