Teun van Maanen: 'Biologische eieren kosten meer dan markt biedt'

Legpluimveehouder Teun van Maanen uit het Gelderse Scherpenzeel voert zijn hennen sinds januari gangbaar voer en is daardoor niet meer biologisch. Hij zette deze stap met tegenzin, maar voelt zich door de markt gedwongen. De opbrengstprijs van biologische eieren weegt niet op tegen de kosten.

Teun+van+Maanen%3A+%27Biologische+eieren+kosten+meer+dan+markt+biedt%27
© Niek Stam

Als de ondernemer biologische eieren wil leveren aan de eierhandel, dan kan hij daar nu zo'n 18 cent per ei voor beuren. 'Dat is veel te weinig om alle kosten te dekken', vindt hij.

Sinds 2018 is Van Maanen zelfstandig pluimveehouder. Hij bouwde toen een stal voor 20.000 biohennen op het ouderlijk bedrijf. De ondernemer koos bewust voor de biologische houderij omdat hij zich goed kan vinden in die vorm van kippen houden. 'Onder meer de extra aandacht voor dierenwelzijn spreekt me aan. Ik geniet als ik mijn hennen buiten zie scharrelen.'


Ander voer

Van buiten scharrelende kippen is vanwege de ophokplicht al lange tijd geen sprake. Sinds januari mag Van Maanen zijn bedrijf ook niet meer biologisch noemen. Hij is overgestapt van biologisch op gangbaar legvoer. Dat scheelt flink in de voerkosten, maar zorgde er ook voor dat de pluimveehouder geen biologische eieren meer produceert, maar scharreleieren.

De continuïteit van mijn bedrijf zou op het spel komen te staan als ik biologisch verder zou zijn gegaan

Teun van Maanen, legpluimveehouder in Scherpenzeel

'Het doet me zeer. Maar financieel kon ik niet anders. De continuïteit van mijn bedrijf zou op het spel komen te staan als ik biologisch verder zou zijn gegaan', zegt Van Maanen.

'De markt voor scharreleieren is nu goed. Met lagere voerkosten kan ik een redelijk saldo per ei draaien. Als ik puur voor het geld zou gaan, dan had ik een partij scharrelhennen erbij gekocht omdat ik als scharrelpluimveehouder met een hogere stalbezetting mag werken. Dat doe ik niet, omdat ik dierenwelzijn belangrijk vind en omdat ik het risico op ziekte-insleep wil vermijden', licht de pluimveehouder toe.


Duur in de winkel

Het steekt Van Maanen dat de supermarktprijzen van biologische eieren hoog zijn. 'Onlangs heb ik een keer een rondje langs tien supermarkten gemaakt. De prijzen variëren van 20 cent voor scharreleieren tot meer dan 45 cent voor biologische eieren. Ik snap best dat de consument door de hoge inflatie de hand op de knip houdt en voor goedkopere eieren kiest', zegt hij.

'Het verschil tussen de winkelprijs van een biologisch ei en de prijs die ik als pluimveehouder krijg, is veel te groot. Mijn gevoel is dat de tussenhandel en/of de retail de boeren gebruikt om een flinke marge over te houden', zegt de ondernemer.


Bioboeren stoppen

'Nu gebeurt precies het omgekeerde van wat de overheid wil. Landbouwminister Piet Adema roept om meer biologische productie en in de praktijk moeten bioboeren stoppen omdat ze hun product niet kwijt kunnen', stelt Van Maanen.


De pluimveehouder rekent voor dat hij bij de productie van biologische eieren te maken heeft met een kostprijs van meer dan 18 cent per ei. 'Die is de laatste jaren sterk gestegen. Onder meer door fors hogere voerkosten. Voor biologisch legvoer betaal ik 22 euro per 100 kilo meer dan anderhalf jaar geleden. Ook jonge hennen zijn veel duurder, mede door het verplicht opfokken van de haantjes.'


Tijdelijk scharreleieren

Door over te schakelen op gangbaar voer produceert Teun van Mannen nu tijdelijk scharreleieren in plaats van biologische eieren. Wel ziet de Gelderse pluimveehouder zijn keuze voor scharreleiproductie als noodoplossing en het voor zich uitschuiven van een dilemma. 'Mijn hennen zijn 85 weken oud. Normaliter had ik al nieuwe hennen besteld. Door de goede prijs van scharreleieren kunnen we nog even op deze manier vooruit. Maar er komt een moment dat ik moet beslissen over een nieuwe ronde. Ik hoop op het aantrekken van de markt en een goed contract voor afzet van biologische eieren. Anders is tijdelijke leegstand een alternatief.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer