Rechter: Luxemburgs verbod op glyfosaat is illegaal

Het verbod dat Luxemburg heeft ingesteld op het gebruik van herbiciden met glyfosaat als werkzame stof is door een Europees Hof van Beroep onrechtmatig verklaard.

Rechter%3A+Luxemburgs+verbod+op+glyfosaat+is+illegaal
© Niels van der Boom

Deze uitspraak volgt op een beroepsprocedure die in 2022 is aangespannen door Roundup-producent Bayer. In een reactie meldt het Luxemburgse landbouwministerie dat alle nietigverklaringen voor toelatingen van middelen met glyfosaat worden hersteld vanaf de datum van het vonnis.

In berichtgeving over de gerechtelijke uitspraak schrijft het Brussels nieuwsmedium Politico dat Luxemburg in 2020 de eerste EU-lidstaat was die een algeheel verbod op glyfosaat invoerde. Verschillende lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk, kondigden vervolgens aan dit voorbeeld te volgen. Maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd.

Volgens Bayer is het verbod op glyfosaatbevattende middelen in strijd met de Europese wetgeving. De intrekking van de toelating door Luxemburg was volgens een woordvoerder van het concern niet gebaseerd op een wetenschappelijk of regelgevend element dat glyfosaat als actieve stof belastend maakt. De uitspraak van de rechter bevestigt dit standpunt.


Conclusies van Efsa

De EU-brede toelating van glyfosaat loopt tot het eind van dit jaar. In het beoordelingsproces staan de conclusies van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) over het omstreden herbicide centraal. Deze bevindingen van de Efsa worden pas in juli 2023 gepubliceerd.


Vorig jaar mei meldde het Europees agentschap voor chemische stoffen (Echa) dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, maar wel ernstig oogletsel kan veroorzaken en ook giftig is voor het waterleven. Verder hebben onafhankelijke studies aangetoond dat blootstelling aan glyfosaat een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson geeft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer