Biggenprijs stijgt spectaculair

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de opbrengsten voor biggen pijlsnel gestegen. De BestPigletPrice (BPP)-notering is met 19 euro toegenomen naar 77 euro exclusief btw per big. Dat is ruim boven de door Wageningen Economic Research berekende kostprijs per big van 70 euro. Zeugenhouders kunnen het financiële gat dat afgelopen jaar is geslagen weer wegwerken.

Biggenprijs+stijgt+spectaculair
© Twan Wiermans

Zeugenhouders hebben afgelopen jaar flink ingeteerd vanwege de te lage opbrengsten voor hun biggen ten opzichte van de kosten. Met name voer en energie waren erg duur, waardoor de kostprijs per big is opgelopen naar 70 euro.

De ondernemers beurden volgens berekeningen van Wageningen Economic Research (WEcR) afgelopen jaar gemiddeld 50 euro per big. Dat bedrag is exclusief btw voor een koppel van driehonderd biggen van 25 kilo met een wekelijks leverritme en twee vaccinaties dat wordt afgezet in Nederland. Hierdoor hebben zeugenhouders in 2022 per verkochte big gemiddeld 20 euro toegelegd.

De gemiddelde BPP-notering over 2022 kwam uit op 43 euro per big van 25 kilo. Met een toeslag van 7 euro op deze notering is die gelijk aan de gemiddelde netto-opbrengst per big van WEcR.

Notering ligt nu ruimschoots boven de becijferde kostprijs per big

Over de eerste dertien weken van dit jaar komt de gemiddelde BPP-notering uit op ruim 67,73 euro per big. Wordt de toeslag van 7 euro per big erbij gerekend, dan is de opbrengstprijs gemiddeld 74,73 euro per verkochte big. Per big zou een zeugenhouder dan bijna 5 euro boven de gemiddelde kostprijs beuren, waardoor hij in staat moet zijn de liquiditeitspositie van zijn bedrijf te versterken.

Het jaar begon met een BPP-notering van 56,50 euro. In weeknummer 13 is die 77 euro, een toename van 36 procent. De spectaculaire stijging is het gevolg van een verder krimpende productie van biggen in Nederland en andere EU-landen zoals Duitsland en Denemarken. Daarnaast heeft de Spaanse markt behoefte aan buitenlandse biggen.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer