NRC: provincies vrezen dat stikstofbudget ontoereikend is

Het budget van 24 miljard euro dat het kabinet heeft gereserveerd voor de aanpak van het stikstofprobleem is onvoldoende voor de uitvoering van de gebiedsplannen die de provincies moeten maken. Het tekort blijkt uit een rondgang van NRC langs de provincies.

NRC%3A+provincies+vrezen+dat+stikstofbudget+ontoereikend+is
© Jacob van Essen

Op 1 juli moeten de provincies bij stikstofminister Christianne van der Wal een plan inleveren voor de stikstofaanpak. Op basis van die voorstellen wordt het budget voor de stikstofaanpak verdeeld.


Begin januari publiceerde provincie Overijssel een startversie voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Daaruit bleek dat alleen deze provincie daar al 5 miljard euro voor nodig heeft. NRC meldt nu dat ook Friesland, Overijssel en Gelderland samen ten minste 15 miljard euro nodig denken te hebben.Overigens denkt de helft van de provincies de deadline van 2030 voor de stikstofaanpak niet te halen. Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland, Zuid-Holland en Overijssel denken hun stikstofuitstoot in dat jaar niet te kunnen halveren. In de stikstofwet staat nu nog 2035, maar het kabinet is voornemens dit met vijf jaar aan te scherpen. Die wetswijziging staat mede door de boerenprotesten nog ter discussie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer