Provincies lopen spitsroeden in gebiedsproces

Zuid-Holland neemt een stap terug in de gebiedsgerichte aanpak, nadat rond Nieuwkoop onrust is ontstaan door onhandig communiceren van de provincie. De situatie in Zuid-Holland staat niet op zichzelf. Eerder al liepen honderden boeren weg tijdens een bijeenkomst in Friesland, toen de gedeputeerde geen antwoord kon geven op hun vragen.

Provincies+lopen+spitsroeden+in+gebiedsproces
© Rianne den Balvert

In Overijssel trokken zes boeren die zelf een gebiedsproces rond Natura 2000-gebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld waren opgestart, na drie jaar praten de stekker uit dat proces. Ze hebben na eindeloos gesteggel onvoldoende vertrouwen in zowel het Rijk als provincie Overijssel.

Nu de deadline nadert voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), is het spitsroeden lopen voor de provincies. Zij voelen de hete adem van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in hun nek, staan te trappelen om aan de slag te gaan, maar meer duidelijkheid vanuit het Rijk, zoals het Landbouwakkoord en de piekbelastersregeling, laat op zich wachten.


'Indringend gesprek'

Het college in Zuid-Holland kreeg onlangs forse kritiek op zijn optreden in de Statencommissie over het NPLG. Melkveehouder Johan Bemmel uit De Meije sprak als een van de betrokken veehouders in. Hij had het over 'een indringend gesprek met de gedeputeerde'. 'In de uitnodigingsbrief werd gesproken over een zorgvuldig proces en duidelijkheid naar de betrokkenen. Van beide heb ik weinig gemerkt.'

Waarom de provincie de ammoniakuitstoot naar nul wil terugbrengen in polder De Meije bij Nieuwkoop, kon de gedeputeerde niet beargumenteren, stelt Van Bemmel. Ook de vraag over wel of geen schadeloosstelling bleek lastig te beantwoorden. Bovendien is geen helderheid over de status van het plan. 'De provincie wil een pas op de plaats maken om de gemoederen te bedaren. Daarna gaan ze ons alsnog de nek omdraaien in de Meijegraslanden', verwacht de jonge ondernemer.


CDA keurt af

Ook coalitiepartij CDA keurt de handelswijze van het provinciebestuur af. 'Zo willen wij niet met mensen omgaan. Hoe kun je als college zo handelen en het dan nog over een inschattingsfout hebben?' zei CDA-Statenlid Jaco Kastelein.

Kastelein legt de vinger op de zere plek. 'Boeren zijn ondertussen stikstofexperts geworden. Dan moet een provincie veel beter in de materie thuis zijn om de vragen die boeren stellen naar tevredenheid te beantwoorden.'


Dat dit in verkiezingstijd gebeurt, is een domper voor het CDA en de Zuid-Hollandse landbouwgedeputeerde. Meindert Stolk volgde een kleine twee jaar geleden Adri Bom-Lemstra op, toen zij voorzitter van Glastuinbouw Nederland werd. Stolk maakte in allerijl excuses naar de boeren en stuurde zijn partijgenoten een brief dat het zo niet had gemoeten.

Provincie Zuid-Holland wil het overleg binnenkort met de boeren hervatten. Hoogstwaarschijnlijk wordt na de Provinciale Statenverkiezingen hiervoor een datum geprikt.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer