Avebe boekt resultaat van 12 miljoen euro

Royal Avebe sluit boekjaar 2021-2022 af met een positief coöperatief resultaat van 12,1 miljoen euro. De zetmeelcoöperatie meldde onlangs al dat de prestatieprijs voor teeltjaar 2021 uitkomt op een recordhoogte van 98,56 euro. Daarmee keert Avebe 5,6 procent meer uit aan haar leden dan vorig jaar.

Avebe+boekt+resultaat+van+12+miljoen+euro
© Han Reindsen

'De plus op de prestatieprijs is nodig om de teelt van zetmeelaardappelen aantrekkelijk te houden', stelt Avebe-bestuursvoorzitter David Fousert. Het concern is positief over de doorkijk naar teeltjaar 2022. 'We verwachten op een prestatieprijs uit te komen van minimaal 115 euro. Dat is aanzienlijk meer dan de beoogde 95 euro uit de huidige strategie. Daarom verhogen we de basisprijs voor teeltjaar 2022 van 78 naar 90 euro.'

Boekjaar 2021-2022 kende voor Avebe veel uitdagingen. In het begin ervan was nog sprake van een coronacrisis met in december 2021 een harde lockdown. Ook kwamen toen de eerste tekenen van inflatie. Dit voorjaar stegen de kosten nog meer door de Oekraïne-oorlog.


Concurrentie

Fousert: 'Onze leden hebben te maken met flinke kostenstijgingen en onzekerheid door wet- en regelgeving. Bovendien is er enorme concurrentie van andere gewassen. Om de zetmeelaardappelteelt aantrekkelijk te houden tegenover andere gewassen, zoals tarwe, mais of consumptieaardappelen, is een goede prijs voor zetmeelaardappelen noodzakelijk.'


Twee drijfveren achter de toegevoegde waardestrategie van Avebe zijn verduurzaming en innovatie. Fousert is trots op Avebe-leden en werknemers hoe ze samen dit resultaat hebben neergezet. 'We hebben ons sterk staande weten te houden en goede stappen gezet', stelt hij.

'We zien Avebe als onderdeel van de oplossing, vooral in de transitie naar een meer plantaardige economie', vervolgt de bestuursvoorzitter. 'De vraag naar onze producten groeit ieder jaar.' Door de transitie naar meer plantaardig, ook in de bouw, liggen er volgens hem volop kansen voor Avebe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer