Tennet mag kosten verplaatsen netaansluiting niet op Avebe verhalen

Netbeheerder Tennet mag de netaansluiting van Avebe verplaatsen, maar mag de kosten voor het nieuwe aansluitpunt niet verhalen op de aardappelcoöperatie. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze week bepaald in een geschil tussen de twee partijen. Ook mag Tennet de periodieke aansluitvergoeding van Avebe niet verhogen.

Tennet+mag+kosten+verplaatsen+netaansluiting+niet+op+Avebe+verhalen
© Avebe

Het netaansluitpunt van Avebe bevindt zich op mast 184 dat onderdeel is van de hoogspanningslijn tussen Zwolle en het Groningse Meeden. Tennet is van plan nabij die mast een nieuw hoogspanningsnet te realiseren. De netbeheerder wil de betreffende mast gebruiken voor het inlussen van dit station op het hoogspanningsnet. Tennet heeft aan Avebe laten weten dat de aansluiting van het bedrijf wordt verplaatst naar het nieuwe station.

Na bezwaar van de aardappelcoöperatie concludeert de ACM op basis van de Elektriciteitswet dat er geen reden is om het verplaatsen van de netaansluiting tegen te houden. 'Het is de taak van Tennet om het door haar beheerde net in werking te hebben en onderhouden, om de veiligheid en betrouwbaarheid van het net en het elektriciteitstransport op een doelmatige manier te waarborgen en om netten aan te leggen, te herstellen, te vernieuwen en uit te breiden. Bij het weigeren van het verplaatsen van de netaansluiting zou de uitvoering van dit takenpakket in het gedrang komen', staat in het besluit.


Zelf verantwoordelijk

Wel stelt de ACM dat Tennet zelf verantwoordelijk is voor de kosten voor het verplaatsen van de netaansluiting. 'Het gaat hier niet om werkzaamheden die de levensduur van de netaansluiting van Avebe verlengen, maar om een verplaatsing die nodig is, zodat Tennet het nieuwe hoogspanningsstation op mast 184 kan inlussen', concludeert de autoriteit. Eerder liet de netbeheerder weten de kosten te willen verhalen op de aardappelcoöperatie.

Daarnaast mag de netbeheerder de periodieke aansluitvergoeding van Avebe niet verhogen. 'De aansluiting wordt immers op verzoek van Tennet gewijzigd', licht de ACM toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer