Statiegeld op blikjes vanaf 1 april

Per blikje wordt vanaf 1 april 15 cent statiegeld in rekening gebracht. De overheid verwacht dat er daardoor minder blikjes in het milieu terechtkomen. LTO Nederland is al langer groot voorstander van statiegeld op blikjes, omdat dieren kunnen sterven door zwerfafval.

Statiegeld+op+blikjes+vanaf+1+april
© Twan Wiermans

Jaarlijks lopen twaalfduizend dieren in Nederland letsel op door zwerfafval, ongeveer vierduizend dieren sterven aan scherp-in. Dat is letsel als gevolg van bloedingen door het eten van voer met daarin scherpe metaaldelen, zoals vermalen blik. Een hakselaar versnippert een blikje in duizenden scherpe stukken. Om de schade voor de dieren te beperken, brengen veel melkveehouders een magneet in bij de koe om ijzerafval in de maag op te vangen.


Zo'n magneet trekt echter geen blik aan, omdat dat meestal van aluminium is gemaakt. Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren, pleit al langer voor statiegeld op blikjes. 'Het is onvoorstelbaar hoeveel rotzooi je langs openbare wegen vindt. Het zorgt voor veel ergernis bij boeren.'


Leefomgeving

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is blij dat de regeling nu eindelijk in gaat. 'Ik verwacht dat er door statiegeld veel minder blikjes in het zwerfafval terechtkomen en dat is goed nieuws voor onze leefomgeving en het milieu. Daarnaast kunnen alle blikjes die worden ingeleverd, opnieuw worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Het is dus ook weer een mooie stap richting de circulaire economie.'

Op plastic flessen werd al statiegeld gerekend, voor een klein flesje is dat 15 cent. Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes, is het aantal plastic flessen in het zwerfafval al met meer dan 50 procent afgenomen. De verwachting is dat de impact van statiegeld op blik ook groot zal zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer