Wet+voor+statiegeld+op+blik+is+gereed
Nieuws
© Gouke Wilpstra

Wet voor statiegeld op blik is gereed

De wetgeving voor statiegeld op blikjes ligt klaar. Of de wet wordt ingevoerd, hangt ervan af of de drankproducenten zelf in staat zijn het aantal blikjes in het zwerfafval terug te dringen.

Drankproducenten krijgen de tijd om via andere maatregelen een afname van minimaal 70 procent ten opzichte van 2016 en 2017 van het aantal blikjes in het zwerfafval te realiseren. Als in de loop van 2021 blijkt dat dit niet lukt, dan voert staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat statiegeld op blikjes in. Uit een tussenrapportage blijkt nog vooralsnog geen daling van het aantal blikjes in zwerfafval.

De conceptregelgeving voor het statiegeld op blikjes is vrijdag goedgekeurd door de ministerraad en wordt nu voorgelegd aan de Raad van State en aan het parlement. Er is minimaal één jaar invoeringstermijn voorzien om het statiegeld en de inzameling en verwerking van de blikjes goed te regelen en de sector de tijd te geven zich voor te bereiden.


Kleine plastic flessen

Het conceptbesluit is grotendeels gelijk aan de regelgeving voor statiegeld op plastic flesjes, dat Van Veldhoven eerder heeft ingevoerd. Het schrijft een statiegeldsysteem voor blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholische drank in blik voor. Als statiegeld op blikjes wordt ingevoerd, wordt dat minimaal 15 cent per blikje.


Vanaf juli 2021 wordt statiegeld geheven op kleine plastic flesjes. Vanaf dat moment is het gebruik van wegwerpplastic rietjes, bordjes en bestek verboden. Het aanpakken van blikjes in het zwerfafval is de volgende stap. Naar schatting komen er jaarlijks ongeveer 125 miljoen blikjes in het zwerfafval terecht.


Vierduizend dode dieren

LTO Nederland is een groot voorstander van statiegeld op blikjes. Jaarlijks lopen twaalfduizend dieren in Nederland letsel op door zwerfafval. Vierduizend dieren sterven eraan. Blikjes worden gerekend tot het schadelijkste zwerfvuil. Een hakselaar versnippert een blikje in duizenden scherpe stukken.

Statiegeldheffing zal de hoeveelheid zwerfvuil naar verwachting terugdringen. In landen waar statiegeld is ingevoerd op plastic flesjes, worden deze verpakkingen opgeraapt en ingeleverd door mensen die het geld goed kunnen gebruiken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer