Vrees+voor+verschuiving+van+pet%2Dfles+naar+blik
Nieuws
© Harald Vrieling

Vrees voor verschuiving van pet-fles naar blik

Stichting Natuur& Milieu is bang dat het voornemen van het kabinet om in 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes te heffen zal leiden tot meer blikjes in zwerfvuil. Juist deze blikjes zijn veehouders een doorn in het oog.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaat vanaf 2021 over op de invoering statiegeld op kleine plastic flessen, mits de verpakkingsindustrie binnen twee jaar 90 procent van de frisdrank- en waterflesjes hergebruikt. Ook moet de sector van het kabinet het zwerfafval met 70 tot 90 procent verminderen.

De plannen van de staatssecretaris reppen niet over statiegeld op blikverpakkingen voor dranken. Terwijl weggegooide lege blikjes in weilanden een bedreiging vormen voor schapen en koeien. Via het maaien kunnen kleine stukjes blik in het voer terechtkomen wat leidt tot scherp-in bij de dieren. Jaarlijks komen hierdoor in ons land circa 4000 landbouwhuisdieren om het leven, zo blijkt uit recent onderzoek.

Alliantie

Voor LTO Nederland was deze uitkomst reden zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. Deze organisatie pleit voor de invoering van statiegeld op kleine drankverpakkingen. Inmiddels hebben 200 Nederlandse gemeenten achter de alliantie geschaard.

'In het zwerfafval zitten bijna twee keer zoveel blikjes als flesjes. Wij zullen ons daarom blijven inzetten om ook op blikjes statiegeld te krijgen', zegt Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. 'Het kan zijn dat de flesjes straks in de ban gedaan worden en dat drank alleen nog in blikjes wordt aangeboden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer