LTO wil 'statiegeldregeling' voor faunaschade

Het behandelbedrag van 300 euro voor een tegemoetkoming voor wildschade uit het Faunafonds moet op zijn minst worden omgezet in een 'statiegeldregeling'.

LTO+wil+%27statiegeldregeling%27+voor+faunaschade
© Nieuwe Oogst

Dat voorstel doet LTO Nederland in een brief aan het Interprovinciaal Overleg (IPO). De provincies zijn verantwoordelijk voor de schadevergoedingen aan landbouwgewassen door wild, zoals ganzen.

Een 'statiegeldregeling' betekent dat bij een verzoek om schadevergoeding het behandelbedrag wel betaald moet worden, maar dat dit bedrag wordt terugbetaald als het verzoek om een tegemoetkoming in de schade wordt gehonoreerd.

Daarmee wordt bereikt dat agrariërs geringe schade en wildschade waarvan op voorhand duidelijk is dat die niet wordt vergoed, niet melden. Daarmee worden volgens LTO vermijdbare uitvoeringskosten vermeden.

Rechtvaardigheid

LTO vindt dat een 'statiegeldregeling' tegemoet aan een gevoel van rechtvaardigheid. De invoering van het behandelbedrag heeft ertoe geleid dat veel agrariërs wildschade niet meer melden. Het werpt een te hoge drempel op.

Het aantal meldingen is immers sterk teruggelopen, terwijl de signalen over wildschade van ondernemers naar LTO en de wildbeheereenheden (WBE's) omvangrijk zijn.

LTO vindt dat het behandelbedrag eigenlijk dient te vervallen, maar kan zich wel voorstellen dat het behandelbedrag wordt omgezet in een 'statiegeldregeling'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer