Jan Derck van Karnebeek bij FrieslandCampina direct aan de bak

Jan Derck van Karnebeek is donderdag begonnen als de nieuwe topman van Royal FrieslandCampina. Hij volgt Hein Schumacher op, die CEO van Unilever is geworden.

Jan+Derck+van+Karnebeek+bij+FrieslandCampina+direct+aan+de+bak
© FrieslandCampina

De nieuwe chief executive officer (CEO) kan gelijk aan de bak, want dit jaar ondervindt het grootste zuivelbedrijf van Nederland de gevolgen van de hoge inflatie. Schumacher sprak bij de presentatie van de jaarcijfers in februari nog van een 'forse tegenwind' voor het bedrijf als gevolg van vraaguitval door de hoge inflatie.

Na een jaar met mooie cijfers is de verwachting dat 2023 veel lastiger wordt voor FrieslandCampina. Van Karnebeek zal dus direct aan het roer moeten staan en misschien wel moeten bijsturen om de juiste financiële koers te houden.

In de afgelopen maanden waren er op productielocaties stakingen door personeelsleden die een flinke loonsverhoging eisten. De kosten voor de productie zullen de komende tijd door de forse loonstijging dan ook onverbiddelijk doorstijgen. In combinatie met de vraaguitval van producten, met name in het luxere segment, is dit een hele uitdaging voor de nieuwe CEO.


Melkprijs

Het nieuws van de komst van Van Karnebeek naar FrieslandCampina werd in maart bekendgemaakt. Sinds die tijd is de melkprijs voor boeren verder gedaald. Volgens accountants is ook dat een uitdaging; de kostprijs voor melkveehouders gaat richting de 50 eurocent per 100 kilo, terwijl de verwachte melkprijs voor 2023 gemiddeld op 43 cent uitkomt. In juni blijft de garantieprijs van FrieslandCampina wel weer voor het eerst gelijk ten opzichte van een maand eerder. De prijs staat op 43,25 euro per 100 kilo boerderijmelk.

Veel melkveehouders zullen Van Karnebeek nog niet kennen. Hij werkte jaren voor bierbrouwer Heineken waar hij zich opwerkte tot commercieel directeur en waar hij lid was van het executive team. Bij dat bedrijf heeft hij ongetwijfeld veel ervaring opgedaan die hij nu kan inzetten bij FrieslandCampina. Er zijn namelijk best wat parallellen tussen beide bedrijven.

Zo zijn beide bedrijven internationaal actief, richten ze zich zowel op de consumentenmarkt als op de zakelijke markt en de horeca. Het schakelen tussen verschillende internationale markten en productcategorieën behoort bij beide bedrijven tot de strategie om risico's te spreiden.


De functie van CEO is nieuw voor Van Karnebeek. Maar bestuurlijk heeft hij een lange staat van dienst. Waar Schumacher een nieuw commercieel talent was, heeft Van Karnebeek al zeker dertig jaar ervaring in het internationale bedrijfsleven.

Waar er veel overeenkomsten zijn tussen Heineken en FrieslandCampina, zijn er zeker ook verschillen. FrieslandCampina is nadrukkelijk en in eerste instantie een coöperatie, waarbij leden-melkveehouders kritisch de verrichtingen van de directie volgen. Dat is een evenwichtskunst die niet voor iedereen is weggelegd. Van Karnebeek schijnt een teamspeler te zijn. Dat kan nog weleens goed van pas komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer