Jan Derck van Karnebeek bij FrieslandCampina direct aan de bak

Jan Derck van Karnebeek is de nieuwe topman van FrieslandCampina. De nieuwe chief executive officer (CEO) kan gelijk aan de bak, want dit jaar ondervindt het grootste zuivelbedrijf van Nederland de gevolgen van de hoge inflatie.

Jan+Derck+van+Karnebeek+bij+FrieslandCampina+direct+aan+de+bak
© FrieslandCampina

Van Karnebeek treedt per 1 juni in dienst en volgt Hein Schumacher op, die CEO van Unilever wordt. Schumacher sprak bij de presentatie van de jaarcijfers in februari nog van een 'forse tegenwind' voor het bedrijf als gevolg van vraaguitval door de hoge inflatie. Na een jaar met mooie cijfers is de verwachting dat 2023 een veel lastiger jaar zal zijn voor FrieslandCampina. Van Karnebeek zal dus gelijk aan het roer moeten staan en misschien wel moeten bijsturen om de juiste financiële koers te houden.

Veel melkveehouders zullen Van Karnebeek nog niet kennen. Hij werkte jaren voor bierbrouwer Heineken waar hij zich opwerkte tot commercieel directeur (chief commercial officer) en waar hij lid was van het Executive Team. Bij dat bedrijf heeft hij ongetwijfeld veel ervaring opgedaan die hij nu kan inzetten bij FrieslandCampina. Er zijn namelijk best wat parallellen tussen beide bedrijven.


Internationaal actief

Zo zijn beide bedrijven internationaal actief, richten ze zich zowel op de consumentenmarkt, maar ook op de zakelijke markt en op de horeca. Het schakelen tussen verschillende internationale markten en productcategorieën behoort bij beide bedrijven tot de strategie om risico's te spreiden.


De functie van CEO is nieuw voor Van Karnebeek. Maar bestuurlijk heeft hij een lange staat van dienst. Waar Schumacher een nieuw commercieel talent was, heeft Van Karnebeek al zeker dertig jaar jaar ervaring in het internationale bedrijfsleven.

Waar er veel overeenkomsten zijn tussen Heineken en FrieslandCampina, zijn er zeker ook verschillen. FrieslandCampina is nadrukkelijk en in eerste instantie een coöperatie, waarbij leden-melkveehouders kritisch de verrichtingen van de directie volgen. Dat is een evenwichtskunst die niet voor iedereen is weggelegd. Van Karnebeek schijnt een teamspeler te zijn. Dat kan nog weleens goed van pas komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer