Overijssel houdt vast aan halen stikstofdoelen in 2035

Het Overijsselse provinciebestuur houdt vast aan 2035 om de stikstofdoelen te halen. Dat meldde gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) woensdagmiddag in de commissievergadering landbouw en natuur over het concept-Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).

Overijssel+houdt+vast+aan+halen+stikstofdoelen+in+2035
© Persbureau Noordoost

'2035 blijft het uitgangspunt. Wij houden ons aan wat in de wet staat. Maar we willen ook nuchterheid hierin. Stel dat het proces is afgerond in 2034 en er moet daarna nog een kavelruilproject komen om kavels dichter bij de boerderij te krijgen. Dan hoort dat wat ons betreft erachteraan. Die processen duren ook nog een aantal jaren', antwoordde Ten Bolscher op vragen van PvdA.

Onder andere PvdA en D66 vinden dat de doelen in 2030 moeten worden gehaald. Volgens PvdA-Statenlid Annemieke Wissink is er ruis ontstaan over de laatste woorden in het PPLG. Daar staat dat de provincie minimaal tot 2035 de tijd nodig heeft, 'waarbij er een reëel risico is dat er meer tijd nodig blijkt voor de definitieve realisatie'.


'Het Programma Aanpak Stikstof is niet gisteren gesneuveld, maar vier jaar geleden', beargumenteerde Wissink in de commissievergadering. 'Tot nu toe is er heel weinig voor elkaar gekregen op dit dossier. Het enige wat er gebeurt, is dat we minder hard zijn gaan rijden en veel vergunningen niet zijn verleend. Het loslaten van een deadline voelt voor mij niet goed.'


Complimenten voor eerste versie PPLG

Veel partijen complimenteerden de gedeputeerde met de eerste versie van het PPLG. 'Een goed en duidelijk stuk', was het commentaar. Vanuit PvdA kwam waardering dat Overijssel als eerste met een plan richting het Rijk komt. 'Dat straalt urgentie uit. Dat de provincie niet duikt voor deze grote verantwoordelijkheid is fijn', reageerde Wissink.

Maar Ten Bolscher kan niet garanderen dat stikstofminister Christianne van der Wal niet gaat ingrijpen in het PPLG, zei hij desgevraagd. 'Ze heeft niet negatief op het voorstel gereageerd. Overijssel is de eerste provincie die zo stevig en serieus een plan neerzet. Als ik minister was, zou ik het omarmen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer