Kwart minder bespuitingen in lelies met adviessysteem

Lelietelers die gebruikmaken van beslissingsondersteunende systemen (BOS) kunnen met een kwart minder bespuitingen hun gewas beschermen tegen vuur, zonder opbrengstderving.

Kwart+minder+bespuitingen+in+lelies+met+adviessysteem
© Marcel Berendsen

De afgelopen twee jaar hebben acht lelietelers deelgenomen aan een praktijkproef met BOS-adviezen voor de bestrijding van vuur dat wordt veroorzaakt door de botrytisschimmel. Daaruit blijkt dat de telers onder de omstandigheden van 2022 gemiddeld 24 procent minder bespuitingen hoeven uit te voeren met hetzelfde bestrijdingsresultaat.

In de proefopzet ontvingen de lelietelers in Noord-Holland, Drenthe, Limburg, Flevoland en Gelderland gedurende het groeiseizoen in 2021 en 2022 dagelijks een zogeheten Optibol-advies. Dit is de BOS-module van leverancier Agrovision. Voor de koppeling van het advies aan de omstandigheden in het proefperceel konden de telers gebruikmaken van een weerstation van Sencrop.


Aanzienlijke middelenreductie

De telers voerden vervolgens bespuitingen uit op twee delen van de proefpercelen. Het ene deel werd behandeld volgens een regulier spuitschema en het andere deel op basis van het BOS-advies. HLB en CLM Onderzoek en Advies verzorgden de begeleiding van de telers. Aanleiding voor het grotere praktijkonderzoek waren eerdere proeven van diverse onderzoeksinstellingen die aantoonden dat met BOS-adviezen een aanzienlijke middelenreductie mogelijk is.

De resultaten laten zien dat er in 2021 zoveel neerslag viel dat vanwege de hoge infectiedruk op het reguliere perceel en de BOS-strook dezelfde bespuitingen zijn uitgevoerd. In 2022 was het aantal bespuitingen op de BOS-strook gemiddeld 24 procent lager dan op het reguliere perceel. Daarbij was er geen zichtbaar verschil in vuurdruk tussen beide bestrijdingsstrategieën. Ook de berekende milieubelasting voor grondwater en bodemleven was een kwart lager op de BOS-stroken.

De deelnemers aan de praktijkproef ervaren geen belemmeringen om BOS-adviezen toe te passen. Een van de lelietelers verklaart dat de gerichte adviezen zorgen voor een betere bewustwording over wel of niet spuiten. 'Onder de juiste omstandigheden kan het echt met minder', is zijn overtuiging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer