Melkveehouder pleit voor afschaffen consumentenvuurwerk

'Plastic hulzen van vuurwerk zijn levensgevaarlijk voor boerderijdieren.' Met die boodschap trok melkveehouder Pedro van Hedel uit het Brabantse Berlicum aan de bel bij de media. Het leverde hem aardig wat aandacht op. Ook Hart van Nederland kwam langs in Berlicum voor een televisie-item.

Melkveehouder+pleit+voor+afschaffen+consumentenvuurwerk
© Pedro van Hedel

'Er is veel te doen over vuurwerk. Je hoort klachten over overlast en letselschade, maar wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat de plastic hulzen van illegaal vuurwerk in de wei terechtkomen en het leven kunnen kosten aan vee', zegt Van Hedel.

De melkveehouder kan er met zijn verstand niet bij. 'Sowieso is het ongecontroleerd in het het milieu brengen van pvc-buisjes niet meer van deze tijd. Eigenlijk absurd dat het mag.'


Emmer vol

Van Hedel trok na oudejaarsnacht de wei in om het ergste afval op te rapen. 'Omdat er bij ons in de buurt veel al dan niet illegaal vuurwerk is afgestoken, hebben we in de wei achter ons melkveebedrijf gezocht naar hulzen. Het resultaat: bijna een emmer vol met plastic hulzen en afgebroken stukken', zegt hij.

Het gras in de weilanden van de melkveehouder dient als voer voor onder andere koeien, schapen en geiten. 'Als dat gras door de hakselaar gaat, dan wordt behalve het gras ook alles wat er verder in de wei ligt kort gemaakt, inclusief de scherpe stukjes plastic van de vuurwerkhulzen. Op deze manier kunnen we dit natuurlijk niet gebruiken als voer voor het vee', zegt hij.


Scherpe stukken plastic

Ook Van Hedels dierenarts Max Kerckhoffs maakt zich grote zorgen. 'Als een dier gras eet met daarin scherpe stukken plastic, dan komen die in de netmaag terecht waar ze door het samentrekken van het maag-darmkanaal de wand doorboren. Dat kan leiden tot verschillende ontstekingen en zelfs tot de dood van de koe.'

Als het aan Van Hedel ligt, behoort het afsteken van consumentenvuurwerk gauw tot het verleden. 'De decembermaand met al dat vuurwerk is al jaren een vreselijke periode voor de koeien. Bij elke knal schrikken ze en duiken ze bang weg. Maar dit scherpe plastic afval levert bovendien direct gezondheidsgevaar op voor de dieren. Van mij mogen ze het consumentenvuurwerk afschaffen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer