FNP-Statenlid: 'Als er carbid-ongeluk gebeurt, is traditie over'

Statenlid Sijbe Knol van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) waarschuwt samen met Aant-Jelle Soepboer (FNP-raadslid Noordeast-Fryslân) in een open brief voor de gevaren rond carbidschieten.

FNP%2DStatenlid%3A+%27Als+er+carbid%2Dongeluk+gebeurt%2C+is+traditie+over%27
© Piet Douma

Welke rol speelt carbidschieten op het Friese platteland?

'Het zorgt voor sociale cohesie. Het staat groot op de kalender, mensen kijken er een hele tijd naar uit. Ieder dorp heeft wel een oudejaarsploeg die carbidschiet. Die binding is zo belangrijk. We zien dat het voorzieningenniveau in de dorpen verschraalt. De laatste jaren komen er steeds meer regels voor dit soort evenementen, het zijn dikke boekwerken.'


Wat hebben jullie daar als FNP aan gedaan?

'Wij hebben twee jaar geleden samen met oud-landbouwgedeputeerde Johannes Kramer van de FNP en honderd andere FNP'ers een rit gemaakt langs oudejaarsploegen. Om de mensen in het dorp een hart onder de riem te steken en aandacht te vragen voor de toenemende regeldruk. Dat heeft zich uitbetaald. Er werden moties aangenomen in gemeenteraden voor meer maatwerk.'


Stickers van FNP
Stickers van FNP © Eigen Foto


Jullie hebben een open brief geschreven. Waarom?

'We wilden een winstwaarschuwing afgeven richting Randstedelingen en burgemeesters. Door het landelijke vuurwerkverbod, het verlangen naar sociale cohesie en vertier is carbid populairder dan ooit. We kregen geluiden van handelaren dat hele vrachten met carbid de Afsluitdijk overgingen. Die handel is heel mooi, maar met de run op carbid nemen ook de risico's toe. Het is wachten op de eerste deksel die op oudjaarsavond over het Leidseplein wordt gejaagd. Als er een keer een ongeluk met zo'n melkbus gebeurt, dan is het over met de traditie op het platteland .'


Hoe is op de brief gereageerd?

'Een simpel briefje heeft veel losgemaakt. In de gemeenteraden van Den Haag en Amsterdam is de brief met waarschuwing besproken. We merkten dat burgemeesters delen uit onze brief overnamen.'


Hoe gaan de carbidschieters om met de

'De regels in de gemeenten zijn vrij strikt. Je mag bij wijze van spreken nog geen pakje chocolademelk uitdelen. We zien dat mensen heel innovatief zijn. In Drenthe hebben ze wandelroutes uitgezet langs carbidschietploegen. Dat voorkomt dat mensen heel dicht bij elkaar staan. We zijn blij dat geen enkele Friese gemeente een verbod heeft afgekondigd. Daaruit spreekt ook vertrouwen. Het is voor jongeren een enorme uitlaatklep.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer