Miltvuur treft twee runderen Noordoost-Frankrijk

Op een perceel in het Franse Langatte, tussen Nancy en Straatsburg, is bij twee overleden runderen miltvuur aangetroffen. Op dit perceel werd deze ziekte ook in 2016 en 2019 geconstateerd. De miltvuurbacterie kan jaren overleven.

Miltvuur+treft+twee+runderen+Noordoost%2DFrankrijk
© Pixabay

Het nieuwe geval is gemeld door de internationale diergezondheidsorganisatie OIE. De twee dieren maakten deel uit van een koppel van 212 runderen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze infectie. Vooralsnog zijn er geen grondwerken verricht en is er geen sprake van overvloedige regenval.

Op het bedrijf worden de aan- en afgevoerde dieren getraceerd. De nog aanwezige dieren worden gevaccineerd. Miltvuur komt voor bij mens en dier in Afrika, Azië, in een aantal Zuid- en Midden-Europese landen, het Amerikaanse continent en sommige gebieden in Australië.

In de eerste helft van de vorige eeuw kwam miltvuur nog regelmatig in Nederland voor. Sinds de invoering van de destructiewet in de vijftiger jaren is het aantal gevallen zeer drastisch afgenomen. De ziekte is uiterst zeldzaam, meldt het RIVM. Sinds de ziekte in 1976 meldplichtig werd, zijn zeven gevallen van miltvuur bij mensen vastgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer