NVWA%3A+bacterievuur+behoudt+quarantainestatus
Nieuws
© NFO

NVWA: bacterievuur behoudt quarantainestatus

Ook in de nieuwe Plantgezondheidsverordening behoudt bacterievuur binnen de Europese Unie de quarantainestatus, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De Belgische website Vilt.be meldde eerder deze week nog zeker te weten dat de bacterieziekte, die vooral schade veroorzaakt in fruitgewassen, van de bestaande quarantainelijst gaat verdwijnen. De NVWA weerspreekt dit.

Bacterievuur blijft volgens de autoriteit aangemerkt als quarantaineziekte die een risico vormt voor het grondgebied van de Europese Unie. Eind van dit jaar zal de Plantgezondheidsverordening de huidige Fytorichtlijn vervangen en wordt ook de indeling van lijsten met quarantaineorganismen aangepast. Dit heeft echter geen consequenties voor het huidige bacterievuurbeleid, meldt NVWA.

Regels blijven gelden

Volgens sectorspecialist Anneke van Dijk van LTO Nederland bevestigt NVWA dat met de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening de huidige EU-regels voor bacterievuur blijven gelden. Dit betreft bescherming van kwetsbare gebieden met bufferzones en de bestrijdingsplicht ten aanzien van bacterievuur in de betreffende gebieden.

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer