Adema: 'Gesprekken over Landbouwakkoord worden scherper'

De gesprekken die moeten leiden tot een Landbouwakkoord worden 'inhoudelijk scherper' nu het voorgenomen moment om deze af te sluiten nadert. Dat meldt landbouwminister Piet Adema via zijn woordvoerder.

Adema%3A+%27Gesprekken+over+Landbouwakkoord+worden+scherper%27
© Dirk Hol

De onderhandelingen komen volgens de bewindsman niet in gevaar na het vertrek van de Dutch Dairymen Board (DDB). Deze zit namelijk niet aan de hoofdtafel van de onderhandelingen, maar aan de sectortafel voor de melkvee- en kalverhouderij.

'De echte pijnpunten komen aan bod', zegt de woordvoerder over de fase waarin de onderhandelingen zich nu begeven. Die moeten eind maart, begin april tot een akkoord leiden. Belangrijke onderwerpen die tot veel discussie leiden, zijn onder meer hoe de schaarse grond moet worden gebruikt en de vraag hoe boeren toekomstperspectief kunnen krijgen.


'Je houdt graag iedereen aan tafel', zegt de woordvoerder van Adema over het bericht dat DDB zich heeft teruggetrokken. Ze benadrukt wel dat dit is gebeurd aan een van de sectortafels. 'Daar zijn meer partijen bij en is de dynamiek soms wat anders.' Bovendien zegt ze dat de onderhandelingstafel de plek is om bezwaren te uiten en de sector hier de 'unieke kans' krijgt om invloed uit te oefenen.


Flinke koerswijziging

Aan de hoofdtafel rommelt het ook. Daar schuiven vier landbouworganisaties aan. Een daarvan, Agractie, heeft afgelopen weekend gedreigd weg te lopen als er deze week niet 'onomstotelijk duidelijkheid' komt over de 'grondkwestie'. LTO Nederland praat ook mee aan de hoofdtafel en zei eerder na de verkiezingsoverwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) aanleiding te zien voor 'een flinke koerswijziging' waar het gaat om de stikstofaanpak en het Landbouwakkoord.


Discussies over grond gaan vooral over het extensiveren van de veehouderij. De wens van Den Haag is dat er minder dieren per hectare rondlopen, vooral koeien. Boeren kunnen dat doen door minder dieren te houden of door omliggende grond op te kopen en hier geen vee te weiden. Beide mogelijkheden kennen bezwaren, omdat boeren bedreigingen zien voor hun verdienmodel en bedrijfsvoering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer