Friesland maakt regio's bekend voor gebiedsprocessen

Provincie Fryslân deelt de provincie op in zes gebieden om de gebiedsgerichte aanpak te realiseren. De gebiedsprocessen vinden plaats op de Waddeneilanden, Greidhoeke (weidegebied tussen Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek), Noordelijke kleischil, Veenweidegebied en Gaasterland, Noordelijke en zuidelijke wouden.

Friesland+maakt+regio%27s+bekend+voor+gebiedsprocessen
© Ida Hylkema

Bij de keuze is gekeken naar de bodemsoorten in de verschillende gebieden, zoals klei, veen en zand. Deze gebieden hebben vergelijkbare bodem-, water- en landschapsopgaven. Bovendien sluit de indeling goed aan bij enkele bestaande gebiedsprocessen en samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld het veenweideprogramma en de regiodeals, schrijven Gedeputeerde Staten van Provinciale Staten.

De sociaaleconomische vitaliteit vindt het provinciebestuur even belangrijk als ruimtelijke doelen en opgaven. Het gaat hierbij om economisch perspectief voor bijvoorbeeld de agroketen waarbij onder andere wordt gekeken naar verdienmodellen voor de agrarische sector en de effecten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied op de economie. Dit is voor een deel afhankelijk van de vorderingen wat betreft het landbouwakkoord.


Leefbaarheid

Bovendien kijkt het provinciebestuur naar de leefbaarheid van het landelijk gebied, waaronder de aanwezigheid van voldoende voorzieningen. Ten slotte is begeleiding in de transitie een belangrijk speerpunt.

Vijftien overheidsvertegenwoordigers en twintig experts op het gebied van bijvoorbeeld landbouw, natuur en cultuur gaan volgende week aan de slag met ontwerpgebiedsprogramma's.

Provincie Fryslân gaat er bij het Rijk op aandringen om de vaststelling van de gebiedsplannen uit te stellen van september naar minimaal oktober.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer