Spanning tussen vraag en aanbod op eiermarkt

Door de grote vraag vanuit de industrie stijgen de eierprijzen deze week verder. Ze bereiken daarmee een ongekend hoog niveau, zeker voor deze tijd van het jaar.

Spanning+tussen+vraag+en+aanbod+op+eiermarkt
© Lé Giesen

De eierprijzencommissie in het Belgische Kruishoutem verhoogde deze week scharrel bruin (M) met 0,47 tot 12,79 euro. Voor verrijkte kooi geldt exact dezelfde prijs. Jammer genoeg voor legpluimveehouders gaan niet alleen de opbrengstprijzen omhoog. Ook de kostprijs blijft oplopen. De voerprijzen zijn weliswaar iets gezakt, maar de hoge prijzen van energie drijven de kostprijs op.

Handelaren omschrijven de vraag naar tafeleieren als redelijk normaal. Dat geldt niet voor de vraag vanuit eierverwerkende bedrijven, die trekken hard aan de beschikbare eieren. Een van de oorzaken is dat de industrie deze zomer weinig reserves heeft gevormd vanwege een krap eieraanbod.


Vogelgriep

Dat eieraanbod is nog steeds laag. Niet alleen in West-Europa, maar wereldwijd. Minder productie door vogelgriep speelt een belangrijke rol. De komende weken blijft er waarschijnlijk sprake van een vraagmarkt, waardoor de prijzen verder kunnen oplopen.

Eierverwerkende bedrijven trekken hard aan de beschikbare eieren

Het is gebruikelijk dat eierverwerkende bedrijven in deze tijd van het jaar extra eieren inkopen. Dit doen ze om in te spelen op de traditioneel grotere vraag naar grondstoffen in de periode richting kerst en de jaarwisseling. Dit maakt het aannemelijk dat de industrie ook de komende weken marktbepalend zal zijn.


• Bekijk de actuele marktprijzen van eieren

Zo langzamerhand lijken ook de producenten van biologische eieren iets mee te krijgen van de grote vraag op de eiermarkt. Maandenlang was er te veel aanbod van bio-eieren, vooral omdat consumenten de hand op de knip houden en daardoor minder biologisch kopen. Inmiddels is de productie van biologische eieren wat afgenomen en lijkt er meer evenwicht te ontstaan tussen vraag en aanbod.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer