Nieuw biologisch middel bindt stikstof uit de lucht

Landbouwconcern Syngenta komt met een nieuw biologisch middel dat op basis van een bacterie stikstof uit de lucht kan binden. Hiermee kan het gewas van extra stikstof worden voorzien.

Nieuw+biologisch+middel+bindt+stikstof+uit+de+lucht
© Ruben Meijerink

Het middel Vixeran is een natuurlijk product op basis van de bacteriestam Azotobacter salinestris CECT 9690. Deze bacterie kan stikstofgas uit de atmosfeer en de bodemlucht binden om het vervolgens om te zetten tot voor de plant opneembare stikstof. Het principe is te vergelijken met wat vlinderbloemige gewassen doen als stikstofbinding.

Volgens Syngenta kan met Vixeran op de stikstofgift via kunstmest worden bespaard. Voor de meeste gewassen geldt dat met een toepassing een besparing van 30 tot 40 kilo stikstof (circa 100-150 kilo kalkammonsalpeter) kan worden bereikt bij een gelijkblijvende opbrengst.

Het advies van Syngenta is om Vixeran altijd vroeg in de teelt in te zetten. Vooral inzet bij de tweede of derde stikstofkunstmestgift kan het de teler kosten besparen, omdat het middel in die fase(s) het best wordt opgenomen. Vixeran kan worden toegepast in een dosering van 50 gram per hectare in alle akkerbouwgewassen en is combineerbaar met de meeste gewasbeschermingsmiddelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer